Начало / Сгради - Реализирани обекти / HOME RESIDENCE SOFIA (вход А и вход Б)

HOME RESIDENCE SOFIA (вход А и вход Б)

HOME RESIDENCE SOFIA (вход А и вход Б)

Представяме ви жилищна сграда в ж.к. Връбница I, бул. Ломско шосе, на 200 метра от метростанция „Бели Дунав“

Обща информация

 

Обект: ХОУМ РЕЗИДЪНС СОФИЯ – Жилищна сграда с магазини, гаражи и подземни гаражи, находящa се в УПИ III – 1796, кв. 33 (вхох А -Блок 542 )  и Жилищна сграда с магазини, гаражи и подземни гаражи, находяща се в УПИ II – 2040, кв. 33 ( вход Б - Блок 541), по плана на гр. София, м. жк „Връбница – 1“, район Връбница – Столична община 

Местоположение: гр. София, жк „Връбница – 1“, Блок 541, и гр. София, жк „Връбница -1“, Блок 542

Възложител: Идея Хоум ЕООД

Изпълнител: Идея Хоум ЕООД

Проектант: Студио Криейтив ЕООД

                    Арх. Крум Сергеев

                    Арх. Георги Палов

Конструктор: инж. Елена Ничева

Технико-икономически показатели:

УПИ III – 1796 (Блок 542):

РЗП – 3907 кв.м

Общо РЗП – 8366 кв.м

Година на проектиране – 2017, 2018

 

УПИ II – 2040 (Блок 541):

РЗП – 4459 кв.м

Общо РЗП – 8366 кв.м

Година на реализация – 2020, 2021

 

 

 

HOME RESIDENCE SOFIA обединява две девететажни жилищни сгради с един подземен етаж и с магазини в партера. Построени са на два етапа, но без видимо разделение една от друга, проектирани са и възприемани визуално като архитектурна цялост. Въпреки тяхната екстериорна идентичност двете сгради са с различни разпределения и разнообразие на апартаментите, така че да бъдат задоволени максимално специфични потребности на обитателите.
Разположението на HOME RESIDENCE SOFIA е комуникативно и видимо, по дължината на бул. "Ломско шосе" на отстояние 10 м, между него и успоредната вътрешноквартална улица, от която отстоянието е 3 м. 
АРХИТЕКТУРА, ДИЗАЙН, ФУНКЦИОНАЛНОСТ  
 
 Градоустройствен аспект и принос към средата, в която се реализира сградата. 
HOME RESIDENCE SOFIA се откроява в контекста на жилищното застрояване в района. Стилът на сградата е модерен, с едри и чисти форми, подчертаващи ясна композиция от обеми, облицовани с HPL ламели.
През деня графитеносивата силикатна мазилка е озарена от златистия дъбов цвят на изпъкнали от равнината на фасада ламeли с топлото внушение на дървото. Перфектното съчетание на материалите променя ефекта си по тъмно – фасадното осветление акцентира хоризонталните линии, олекотява обемите, носи усещане за хармония и висок стандарт на обитаване. 
HOME RESIDENCE SOFIA допринася за модернизирането на района, внася ексклузивност в архитектурната среда както за жителите, така и за преминаващите по една от основните пътни артерии в северозападната част на столицата. 
В социално-комуникативно отношение и в двата жилищни входа, в преддверието, е организирано и мебелирано пространство за общуване, обогатено с цветни постери. 
 Описание на функционални разпределения на типов етаж. Описание на общи части, фасади, покрив, подземен паркинг, паркова зона 
Във функционално отношение сградата е жилищна, с магазини, гаражи и подземни гаражи и нивата са усвоени както следва:
- На сутеренния етаж е разположен общ паркинг с паркоместа, обособени в гаражни клетки. Към всички е осигурена прилежаща зона за маневриране и рампа с изход към улица. Разположени са и складови помещения към апартаментите. Стълбището е отделено посредством врата. Вертикалните комуникации са асансьор и стълбищна клетка, както и рампа, обслужваща нивата от партера към сутерена.
- На партерния етаж са разположени вход с преддверие и рецепция, шест гаража, осем магазина, както и стълбищна клетка с асансьор. 
- На 1-ви, 2-ри, 3-ти, 4-ти, 5-ти, 6-ти, 7-ми и 8-ми жилищни етажи са разположени 3 тристайни, 3 двустайни апартамента, 1 ателие, както и стълбищна клетка с асансьор.
 
СТРОИТЕЛСТВО, ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧНИ ПОКАЗАТЕЛИ

Конструкцията на сградата е стоманобетонна монолитна конструкция с вертикални носещи елементи – колони и шайби.
Всички ограждащи и разпределителни стени са тухлени и са изпълнени с многокамерна керамична тухла POROTHERM 25 N+F/ POROTHERM 25 N+F LIGHT/ POROTHERM 12 N+F на марката Wienerberger, съответстваща на всички европейските стандарти и изисквания за зидарийни тела, а именно ненарушена паропропускливост на зида, висока топлоакумулираща способност, възможност за окачване на по-тежки облицовки и оборудване, както и осигуряваща приятен микроклимат в помещенията. 
Покривът на сградата е плосък, изпълнен по архитектурен детайл със стоманобетонна покривна плоча, пароизолация, топлоизолация, армирана цименто-пясъчна замазка за наклони, хидроизолационна битумна мембрана, а финишният пласт е с пласто-еластомерна мембрана с APP модифициран битум и полиестерна армировка с минерална посипка. Водоприемници HL и вентилационна система на покрива. 
Дограмата е петкамерна PVC с профил KOEMMERLING, Германия, в цвят по RAL съгласно архитектурен проект и троен стъклопакет с дебелина 44 мм със система от висококачествени нискоемисионни стъкла с висока степен на термоизолация и светлопроводимост. 
Входните врати са пожароустойчиви, блиндирани и с ламинирано покритие от естествен дъб с вертикален фладер с двустранно заключване, на фирма СОЛИД 55.
Фасадата представлява комбинация от HPL и топлоизолационна система БАУМИТ ПРО, с топлоизолационни плочи от EPS БАУМИТ ПроТерм, лепила БАУМИТ ПроКонтакт и финишно водоотблъскваща покритие, силно паропропусклива пастообразна силикатна мазилка БАУМИТ СиликатТоп.
Силнотокови електроинсталации са изградени с изцяло оборудвани главни разпределителни табла с предпазители и електромери, захранвания със силови кабели от главните табла до оборудвани с предпазители апартаментни табла, както и електроинсталация за осветление и контакти, монтирани контакти и ключове LEGRAND, монтирани влагоустойчиви осветителни тела на балконите, монтирани осветителни тела в общите части, оборудвани с датчици.
Слаботоковите инсталации са звънчево-домофонна, кабелна телевизия и интернет, монтирани звънци до входните врати по индивидуален дизайн, с вградено логото на сградата, съответстващ на дизайна на общите части на сградата. Изградено е и структурно окабеляване на индивидуална охранителна система с възможност за свързване към СОТ.
Мълниезащитата е с мълниеприемници с изпреварващо действие с време на изпреварване 30 ms съгласно действащите нормативи. 
ВиК инсталация: Водопроводната инсталация: хоризонтални и вертикални главни клонове за студена, топла и циркулационна вода от стабилизирани PPR тръби и хоризонтални разпределителни разводки от стабилизирани PPR тръби, завършващи на тапи, с монтирани индивидуални водомери за всеки самостоятелен подобект в сградата. Канализационна система: окачени хоризонтални клонове в сутерена, изградени от PVC тръби, както и обезшумени вертикални канализационни клонове и хоризонтални разводки от PVC тръби, завършващи на тапи.
Вентилация в жилищни помещения: смукателна вентилация на санитарните възли, изпълнена със сифонна инсталация от PVC тръби; кухненска вентилация, изпълнена със сифонен комин от бетонови тела с цел изхвърлянето на въздуха над покрива. Подземните гаражи: смукателна вентилация с въздуховоди от поцинкована ламарина и бокс вентилатор за изхвърляне на замърсения въздух над покрива.
Вертикалната планировка е изпълнена с настилки марка Semmelrock с внедрена система за отводняване на терена, а за озеленяването е предвидена автоматизирана напоителна система.
В общите части на сградата всички подове са с настилки от полиран гранит; по стените са положени декоративни мазилки марка CAPAROL на основата на минерални вещества, осигуряващи висока степен на устойчивост на материалите; таваните са с латекс с вградено сензорно осветление.
Асансьорите в сградата са ORONA, Испания, за 8 лица/630 кг.
Всички вложени материали, както и всички видове работи са изпълнени съгласно действащите български и европейски нормативи, стандарти и добри инженерни практики.
Обектът е замислен преди всичко, за да създаде и поддържа високия клас на сградите и населението в столицата. 

КЛЮЧОВИ КАЧЕСТВА 

HOME RESIDENCE SOFIA притежава ключови характеристики, които са основание да бъде отличена в конкурса:
 
 Откроява се в контекста на жилищното застрояване в района с модерен стил и усещане за хармония и висок стандарт на обитаване
 Локацията на сградата е с двупосочна стойност: 
- комуникативни предимства за обитателите (в близост е до метростанция и надземен транспорт до нея, супермаркет, училища и детски градини, до Северния парк
- разположена край оживения булевард Ломско шосе, с естетическите си качества, включително с ефектното фасадно осветление вечер, жилищната сградата внушава внимание към човека и средата в един нецентрален столичен квартал.