Начало / Новини / Апартаменти на “зелено” - на какво да обръщаме внимание

Новини

Апартаменти на “зелено” - на какво да обръщаме внимание

При покупката на имот на “зелено” ще трябва да изчакате известно време преди да имате възможност да се нанесете. Освен това има много рискове, които трябва да се вземат предвид. За да разберем дали е така и какви са те, ще разгледаме всичко, на което трябва да се обръща внимание - разрешение за строеж, собственост, цена, строител, банково финансиране и така нататък. Определено нещата, на които трябва да се обръща внимание, са повече, но, ако проучите достатъчно добре риск няма да има или ще е незначителен. Но преди това задължително трябва да направите проучване. 

Апартаментите на "зелено" в София не са рядко срещани. Предлагат се най-различни имоти и има търсене. Хората инвестират в тези имоти, защото са много по-евтини. Ако знаете какво искате и не сте готови да се примирате с по-малко, но бюджетът Ви е ограничен, то със сигурност апартамент на “зелено” е вариянтът, на който да се спрете. Сега ще разгледаме на кои неща трябва да се обръща допълнително внимание при покупка на имот на “зелено”.

За какво да внимавате при покупка на имот на "зелено"

Когато сте решили да правите такава покупка, има някои неща, за които трябва да внимавате. Рисковете не са малко и трябва да обърнете внимание на доста неща.

Проверете дали инвеститорът разполага с разрешение за строеж. Това е много важна стъпка, която не бива да пропускате. Ако купувате апартамент на зелено в София, можете да проверите в онлайн регистър “Разрешение за строеж”. Други големи общини като Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и така нататък също разполагат с онлайн регистри. Ако дадената община не разполага с онлайн регистър, можете да проверите в общината. Ако инвеститорът няма разрешение за строеж, се съветва да не се влагат много пари. 

Трябва да проверите чия собственост е парцела. Това е много важна стъпка от проучването. Може да проверите собствеността и вписванията по партидата на парцела на сградата в Имотния регистър към Агенцията по вписванията. Електронната справка по имотна партида съдържа информация за всички вписвания: покупко-продажби, ипотеки, възбрани и т.н. на цена само 1 лв. Ако даден имот има тежести, то с него трябва да се внимава. Услугите на юрист, който да направи задълбочена проверка са силно препоръчителни.

Проучете инвеститора и строителя. Важно е репутацията да е добра, да са строители, които са се доказали и знаете, че ще може да им се доверите. Репутацията обаче не е достатъчна, трябва да проверите в търговския регистър какво е състоянието на дружеството. 

Повечето хора разчитат освен на собствените си спестявания и на заем от банката. Трудно бихте успяли да закупите жилище без заем от банката, било то и на зелен. За това е важно да сте запознати как стоят нещата със заемите от банка. Трябва да знаете, че ипотечен кредит от банка може да вземете не по-рано от етап „груб строеж“. Разбира се, условията на всяка банка са различни. На този етап банките обичайно отпускат не повече от 70% от пазарната стойност на имота към степен на завършеност, която на тази фаза е около 60% от стойността му като завършен. Останалото финансиране трябва да е с лични средства или потребителски кредит.

Освен това трябва да проверите дали има сключени предварителни договори с дружествата за комунални услуги. Дали има доставчици на ток, вода и топлинна енергия. Важно е да се знае и как ще се финансира строителния процес. Дали ще е с банков кредит, собствени средства или средства на купувачите. Защото има риск от фалит, ако собствените средства свършат и не са подсигурени други. 

Какви са рисковете

Най-рисковият етап за купувачите е при началния период на строителство. Когато все още няма акт 14, е много рискуво да се извършва покупка. Най-голям риск има преди получаване на т.нар. Удостоверение за степен на завършеност „груб строеж“ по чл. 181, ал. 2 от ЗУТ, което се издава от общинската администрация след получаване на т.нар. Акт 14. Рискът може да бъде намален, ако се купи апартамент на зелено в сграда с получена степен на завършеност „груб строеж“. При този етап дори, ако инвеститорът спре строежа на сградата, можете да придобиете своя незавършен апартамент.

Инвеститорите искат възможно най-големи вноски да се правят в началото на строежа, за да могат да използват парите на купувачите, за да завършат строежа. За купувачите е важно да е точно обратното, за да намалят риска. Никой не иска да инвестира в нещо, когато е прекалено рисковано.

Най-големият риск е строителят или инвеститорът да фалират. Много е възможно да изгубите авансово платени средства по предварителен договор преди достигане на „груб строеж. Там рискът е най-голям. Друг случай може да бъде, когато вече сте платили цялата сума, строежът вече е на етап “груб строеж”, но строителите нямат средства да го завършат. Така хем сте платили апартамента изцяло, хем не можете да го използвате. 

Защо си струва да инвестирате

До сега разгледахме какви са рисковете и за какво да внимавате, но, разбира се, има и много предимства. Повечето хора предпочитат да инвестират в нещо завършено и сигурно, но покупката на апартамент на “зелено” имат много предимства. 

Най-голямото предимство е цената. Ако сте решили да купувате за инвестиционна цел, а не за лично ползване, това е най-добрият вариант. Тъй като това жилище няма да Ви е необходимо веднага, няма да имате проблем да изчакате неговото завършване. Освен това ще спестите много пари. В повечето случаи ще излезете на плюс в дългосрочен план. След като сградата е получила Акт 16 и вложите малко пари в козметичен ремонт, цената може да се покачи с до 30%.

Ако все пак сте решили да инвестирате в имот за лично ползване, отново има плюсове. Новото строителство е много по-скъпо и много хора не могат да си го позволят. За да успеят да се вместят в бюджета си те инвестират на “зелено”, което им осигурява по-ниска цена и ново строителство в едно. Когато инвестирате на “зелено” имате предимството да изявите своите лични предпочитания съобразно изграждането на строежа. Можете да изберете жилище на предпочитан от Вас етаж и с предпочитано изложение. Ако искате да разберете повече за предимствата и недостатъците на ниските и високите етажи можете да прочетете нашия блог пост. Освен това различните апартаменти имат различно разположение на стаите. Ако някое Ви харесва повече и отговаря на Вашите нужди, може да изберете него. Освен това, имате право да договорите въвеждането на конкретни изменения в самия апартамент, съобразени с личните Ви потребности.

Надяваме се да сме Ви помогнали и да сте разбрали нещо повече за имотите на “зелено”. Ако имате допълнителни въпроси винаги можете да се свържете с нас. Ние от Идея Хоум сме винаги насреща и сме готови да Ви помогнем.

Тук може да разгледате нашите сгради. Имаме 26 налични обекти за продажба. Ако някой от тях отговаря на Вашите нужди и изисквания, можете да се свържете с нас или да ни изпратите своето запитване