Начало / Новини / Апартаментите по морето стават все по-актуални

Новини

Апартаментите по морето стават все по-актуални

Години наред чужденците бяха основните купувачи на ваканционни имоти както по черноморието, така и в зимните ни курорти. В момента ситуацията е малко по-различна. Покупките на имоти от чужденци в курортите спада, но интересът от българи компенсира обема на сделките. 

Апартаментите по морето стават все по-актуални особено за българите, които си купуват ваканционни имоти там през последните няколко години.

В период, в който родните клиенти заемат най-голям дял, виждаме как покупката на жилище на морето се обвързва с икономическото състояние на страната - повишаващи се доходи, ниски лихви по ипотечните кредити. Заради инфлацията и покачващите се лихви през последните месеци, интересът започна леко да спада. 

Във ваканционните имоти, заради ограниченията, свързани с пандемията, българинът вижда възможност за вила. Без обаче да се налага да коси тревата или да поправя оградата, защото има на кого да се обади за тези услуги, а и да поиска почистване, преди да се настани. Такава картина очертават брокери и инвеститори във ваканционни имоти сега, след като трета поред година българите са основната движеща сила в този сегмент на пазара.

По обща информация от брокерите търговията с ваканционни имоти е много активна, като се купува предимно с налични средства или частично и с банково кредитиране. Основната цел е имотът наистина да се ползва за ваканция и за убежище за застрашените от инфлацията депозити, а не толкова като източник на доходи. Сред основните изисквания - понякога по-важно от цената на самия имот, е да няма такса обслужване.

Някои руснаци искат да продадат имотите си, но в условия на санкции, затруднения с пътуването и разплащанията сделките са много трудни. Украински граждани се появяват засега само на наемния пазар.

Основната цел на българите са имотите на южното черноморие. Най-търсени са имотите в Крайморие, Черноморец, Созопол, Приморско, Синеморец.

Изборът на купувачите обичайно пада върху напълно обзаведени и готови за ползване жилища за втори дом - тенденция, която започна с пандемията и въведената дистанционна форма на работа. Продавачите са от различни националности, но немалко са и българите, за които при сегашните нива става изгодно да се разделят с имоти, надценени при покупката им.