Начало / Новини / Цените на имотите в България спрямо цените в ЕС

Новини

Цените на имотите в България спрямо цените в ЕС

Поскъпването на жилищата в България от 2010 г. насам е над средното за Европейския съюз. Цените в страната са скочили с 43%, докато ръстът в ЕС е 39%, показват данните на Евростат към третото тримесечие на 2021 г.

От 2010 г. до третото тримесечие на 2021 г. наемите средно в ЕС са се повишили 16%, а цените на жилищата - 39%. Като цяло жилищата са поскъпнали в 23 държави и са поевтинели в четири. Най-голям ръст има в Естония (141%), Унгария (118%), Люксембург (117%), Латвия (106%) и Австрия (104%). В същото време спад се отчита в Гърция (-28%), Италия (-12%), Кипър (-6%) и Испания (-0.5%).

И тази година Париж остава най-скъпият град в Европа, но Франция е сред страните с най-умерено поскъпване на жилищата. Особено впечатляващ е скокът на цените през последните години в Нидерландия (+59 на сто), следвана от Португалия (+55,5 на сто), Германия (+44,5 на сто), Австрия (+39,6 на сто) и Ирландия (+36,1 на сто)

Същото е положението в големите европейски столици и градове. Средната цена на жилищата в Амстердам е хвръкнала с 61,6 на сто през последните пет години, в Копенхаген - с 47,8 на сто, в Лисабон - с 44,7 на сто, във Виена - с 36,4 на сто, в Мадрид - с 35 на сто, в Дъблин - с 29,5 на сто, а в Стокхолм - с 28,9 на сто.

Най-висока е средната цена на квадратен метър в Париж (12 917 евро), далеч преди Лондон (7916 евро), Осло (6833 евро), Копенхаген (6708 евро), Берлин (6200 евро), Амстердам (5686 евро), Виена (5248 евро), Мадрид (4889 евро) и Лисабон (4486 евро).

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че пазарът на недвижими имоти, доближаващ балон в някои страни от еврозоната, ще пострада от очертаващото се покачване на лихвите. Според финансовата институция стойността на имотите в Европа е надценена средно с 10 до 15 процента, а в някои страни - дори до 60 на сто.

Централната банка алармира и за риск от спирала цени-кредит в някои страни, изтъквайки, че в Словакия, Естония и Литва се наблюдава едновременно най-силно увеличение на цените на жилищата и най-голям растеж на ипотечните кредити. Най-голямо задлъжняване по ипотечни кредити спрямо БВП се наблюдава в Нидерландия, Кипър и Гърция.

На пазара на недвижимите имоти в България за последните 6 години номиналните цени растат с почти същите нива като останалите страни в Европа.

Средното реално повишение на цените на имотите в България, когато се извади факторът инфлация, е 3,8 на сто годишно при средно 4,06 на сто за ЕС.

Страните с много по-голям растеж са Унгария, Португалия, Люксембург, Чехия и други държави, а България е на нивото на Испания, Малта, Швеция, Румъния.

Ние от Идея Хоум се стараем да запазим равновесието между купувач и продавач. Държим на нашите клиенти и винаги предлагаме най-добро за тях. Нашите проекти винаги са най-високо качество, защото това е от голямо значение за нас. Стремим се цените ни винаги да отговарят на качеството, състоянието на пазара и всички останали фактори, които се взимат под внимание. 

Ако имате интерес, разгледайте сградите, които ние предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Ако някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас, изпратите ни Вашето запитване и ние ще се свържем с Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас.