Начало / Новини / Дървените сгради и защо са толкова популярни

Новини

Дървените сгради и защо са толкова популярни

Дървените сгради стават все по-популярни


Дървесината е широкоприложим, здрав и устойчив материал. Сградите от дърво отдавна са смятани за възможност имотната индустрия да постигне целите си за нулеви въглеродни емисии. Напоследък се наблюдава развитие в темповете на изграждането им, а проектите стават все по-амбициозни. 

Този материал набира все повече популярност и става все по-приложим. Дървените сгради са все по-популярни в модерната архитектура. 

Дървото се използваше най-вече за малки къщи или сгради с малка площ и етажност. Напоследък все по-често се използва за градивен материал за по-мащабни проекти. 

Защо да строим сгради от дърво

За разлика от други строителни материали дървесината се възобновява. В Германия и немскоезичното пространство всяка секунда се добива един кубически метър дървесина. За да бъдат горите защитени от изкореняване или изсичане устойчивото им управление е изключително важно.

Използването на дървесината и базираните на дървесина строителни материали намалява образуването на парниковия газ CO2 в дългосрочен план. На мястото на всяко отсечено дърво израства ново и то на свой ред извлича от въздуха въглероден двуокис. CO2 връща обратно в атмосферата само след изгаряне на дървесината и така кръговратът на CO2 се затваря.

Строителната индустрия съставлява 40% от глобалните въглеродни емисии, така че имотната индустрия трябва да възприеме по-активна роля за намаляването на въздействието върху околната среда с използването на рециклирани материали за строителни проекти. Как влияе строителството на околната среда можете да прочетете в блога ни.

В последно време се говори все повече за устойчивото строителство. То заема изключително важна част в съвременното изграждане на сгради. Обръща се все повече внимание на околната среда и нейното опазване, а строителният сектор има огромно влияние върху нея. Точно затова устойчивото строителство става все по-популярно. “Зеленото строителство” съществува от години, но напоследък придобива все повече популярност. Хората започват все повече да мислят за здравословния начин на живот и за опазването на околната среда. Повече за зеленото строителство в Източна Европа прочетете тук.

Дървесината има отлични статични свойства и издържа на високи температурни разлики, атмосферни влияния и влага. Дървесината е не само стабилна и дълголетна, но и с висока носеща способност при малко собствено тегло. 

Наред с приятната, специална атмосфера, която придава на помещението, дървесината притежава и ред други добри качества. Тя по естествен път регулира влажността в сградата – абсорбира влагата, а когато въздухът е много сух отново я освобождава. Дървесината създава комфорт и приятен микроклимат. Проучвания показват, че дървесината дори намалява стреса и подобрява сърдечния ритъм.

Зеленото строителство става все по-популярно. Строителите започват все повече да използват материали като дървесината например. Всичко това влияе много за опазването на околната среда. 

Устойчивите сгради са най-добрия избор. Те са създадени, за да подобрят начина ни на живот и да създадат една по-добра среда за нас. Освен това те са най-добрия избор за инвестиция. Този вид строителство оптимизира икономическата стойност, ефективността и живота на сградите.

Ние от Идея Хоум подкрепяме изцяло устойчивото строителство. Стандартното строителство се стреми към краткосрочни приходи. Не се интересува от ефективността, продължителността на живот на сградите или екологичното им влияние. При устойчивото строителство е точно обратното. При него не е важно да има краткосрочни печалби, а дългосрочни, които наистина да си заслужават. 

Ние реализираме проектите си чрез най-добрите материали и инженерни практики. Те са винаги съобразени с най- новите европейски стандарти за строителство и енергийна ефективност. 

Създаваме сградите си с безкомпромисно внимание към детайла, прецизно изпълнение и перфектна пропорция между естетика и функционалност. Всичко това допринася, хората намерили своя дом при нас да се чувстват уютно и комфортно.

Ние от Идея Хоум винаги целим да постигнем най-доброто. Искаме да създадем мечтания дом за Вас.

Това са сградите, които ние предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни имоти. Сигурни сме, че някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас. Изпратете ни вашето запитване и ние ще се свържем с Вас.