Начало / Новини / ЕПК строителство - всичко най-важно

Новини

ЕПК строителство - всичко най-важно

ЕПК строителство - какво значи и какво трябва да знаем за него

 

ЕПК е доста често срещано съкращение, но не много хора знаят какво точно означава. ЕПК е съкратеното наименование на едроплощен кофраж. Тази технология на изпълнение е доста често срещана, особено в по-големите градове в България. Така нареченото “старо строителство” е развито в рамките на три конструктивни системи - тухла (стоманобетонов скелет с тухлени стени), панел и ЕПК като в днешно време вторите две не се предлагат.

Какво точно е ЕПК строителство?

Едроплощен кофраж е технология за строителство на сгради от монолитен стоманобетон, при която се използват едроразмерни вертикални и хоризонтални кофражни платна за многократна употреба. 

ЕПК е всяка кофражна система, елементите на която (кофражни платна) са с единична кофражна площ над 4 – 5 m². Основната им характеристика е високата скорост на строителство с тях като това не повлиява на качеството.

Защо вече не се прилага тази технология?

В началото Ви споделихме, че ЕПК строителството не се прилага в днешно време, а е технология останала в миналото. Сигурно си задавате въпроса защо е така, щом в него има много плюсове. 

ЕПК строителството се е използвало за бързо и качествено застрояване и създаване на градска среда. Това е било в период на урбанизация. Тогава много хора спешно са се нуждаели от жилища в големите градове, а не е имало налични. Имало е много свободно пространство и са се създавали много бързо цели нови квартали с такъв тип строителство. 

Към днешна дата няма толкова много свободно пространство в големите градове, особено в столицата. Изградената градска среда допълнително затруднява намирането на свободни парцели за такъв тип строителство.

Преди се е целяло масово строителство и бързо застрояване, а сега обстоятелствата налагат различен подход. Днес се строи спрямо параметрите на конкретния парцел, като се търси индивидуално решение за всяка сграда. 

След 1989 почти няма сгради построени по този метод, тъй като ca фyнĸциoнaлнo и тexнoлoгичнo ocтapeли cпрямо мoдepнитe cтpoитeлни и apxитeĸтypни peшeния.

Кое замени ЕПК строителството?

ЕПК сградите са устойчиви и сигурни, но не са подходящо решение в днешно време, тъй като в момента се цели много повече от бързо реализиране на сградите.

След като вече имаме изградена градска среда и няма много свободно място за нови строежи, се търсят нови, иновативни и различни решения. Изисква се индивидуален подход за всяка идея. 

С новите сгради се цели да се създаде една по-красива атмосфера. Те носят усещане за красота и уют. Всяка допринася за модернизирането на района, в който се намира. Открояват се от останалите сгради и внасят ексклузивност в архитектурната среда. 

Ние от Идея Хоум, се стремим да създаваме стилни сгради, съчетавайки качество на изпълнение и красива архитектура. Стремим се да съчетаване функционалност на единиците и удобна локация на сградите, в които нашите клиенти да се чувстват комфортно и сигурно. Ние искаме клиентите ни да получат своя дом мечта. 

Ако търсите мечтания дом и още не сте го намерили, можете да разгледате нашите модерни строителни и архитектурни решения. Разгледайте секцията “Новини” в нашия сайт, ако искате да разберете всичко най-интересно и важно за строителството. 

Ние от Идея Хоум сме винаги готови да Ви помогнем. Ако имате допълнителни въпроси, можете да се свържете с нас.