Начало / Новини / Кои фактори формират стойността на имотите

Новини

Кои фактори формират стойността на имотите

Покупката на жилище е много важна стъпка. При повечето хора това е най-скъпата и важна инвестиция в живота им. За това е важно да проучваме пазара предварително и да знаем на какво да обръщаме внимание. Когато решим да купуваме или продаваме имот, е важно да знаем кои фактори определят стойността на имотите.
Ако в момента търсите своя мечтан дом, Ви препоръчваме да прочетете блог поста ни, в който ще намерите всичко най-важно, което трябва да знаете.

Основни фактори, които определят стойността на имота

Площ
Един от основните и най-важни фактори при образуването на цената е площта на имота. Квадратурата е главният фактор определящ цената. За да определим дали цената е добра, трябва да проверим колко квадрата е застроената площ на имота и квадратурата на идеалните части, които взети заедно образуват общата площ на жилището. Трябва да се има предвид, че цената на един квадратен метър се различава при различните видове строителства. Новото строителство обикновено е доста по-предпочитано и с по-нови и качествени материали, за това то е и по-скъпо.

Локация
Местоположението е важен фактор при определението на цената на имотите. То има сериозна тежест за формирането на пазарната оценка на даден имот. Когато говорим за локация, е важно да отчетем фактори като транспортна достъпност, разстояние, околна среда, паркове, различни видове магазини, а също така и училища, детски градини и площадки, спортни обекти. Ако искате да разберете най-подходящите места за нов дом в София, прочетете в нашия блог. Много е важно да изберете имот с добро местоположение, което да съчетава удобство, добра инфраструктура и да е в близост до най-важните за Вас неща.

Етаж
На стойността на жилището се отразяват и етажът, на който се намира, общия брой етажи, наличието на асансьор, улесняващ достъпа до тях. Всеки етаж има своите предимства и недостатъци. Много хора не харесват първите и последните, а искат среден етаж, но според нас няма защо да е така. Всеки етаж има предимства в зависимост от Вашите предпочитания. Повечето предимства и недостатъци на определен етаж зависят и от сградата, в която се намират. Можете да прочетете блог поста ни за предимствата и недостатъците на ниските и високите етажи.

Етап на строителство
Разбира се, цената се определя и от етапа на строителството на една сграда. Това е напълно нормално заради много различни фактори. Именно заради по-ниската цена “на зелено”, много хора предпочитат да купуват точно такива имоти. Подробности за апартаментите на “зелено можете да прочетете тук.

Изглед
Често жилищата с хубав изглед се предлагат на доста по-висока цена. Гледката определено е важен фактор за някои хора. Те са готови да платят много повече за красива гледка.
Различните хора предпочитат различни гледки - някои искат през прозореца си да виждат парк или градинка, други харесват градските пейзажи, а трети искат да гледат планината. Всичко това се определя от вкуса на човека и това какво предпочита той.

Качество на строителните материали и общите части
От голямо значение за цената е и качеството на строителните материали. Все повече хора обръщат внимание именно на това. Често хората предпочитат ново строителство именно заради високото качество на материалите.
Фасадите и общите части на новото строителство са много добре поддържани и запазени затова то е и по-предпочитано от купувачите. Тези фактори определят и крайната цена, която в повечето случаи е по-висока от старото строителство заради високото си качество. Предимствата на новото строителство можете да разгледате в блога ни.


Това са част от фактори формиращи стойността на имотите. Те са най-важните и определящи цената. Когато решим да купуваме или продаваме имот, е важно да се запознаем с пазара, за да имаме реална представа за цените. Важно е да знаем кои фактори са определящи и на кои да обърнем най-много внимание.

Ако имате интерес, разгледайте сградите, които ние предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Ако някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас, изпратете ни Вашето запитване и ние ще се свържем с Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас.