Начало / Новини / FORUM REAL 2023

Новини

FORUM REAL 2023

ИВАЙЛО МИТЕВ ПО ВРЕМЕ НА FORUM REAL 2023: НЕРЕАЛИСТИЧНИТЕ ЦЕНИ НА ИМОТНИЯ ПАЗАР ЩЕ ПОДВЕДАТ БЪДЕЩИТЕ КУПУВАЧИ

 “Най-страшното, което очаквам да се случи през 2023 г. е да се появят цени, които не са преценени и биха подвели бъдещите купувачи. Не е тайна за никого, че пазарът се движи предимно от цената. За съжаление, все още е такава културата на българина. Той смята, че тогава, когато намери имот на ниска цена, ще направи най-добрата сделка и ще спечели от нея”, прогнозира собственикът и управител на строително-инвестиционна компания IDEA HOME, по време на тазгодишното издание на Forum Real - най-големият форум за недвижими имоти, инвестиции, строителство и иновации.

“Съветвам тези, които ще търсят жилище през 2023 г. да правят много внимателна преценка тогава, когато са провокирани главно от цената. Реално нашият продукт тази година струва с 20% повече отколкото струваше в началото на 2022 г. Това трябва да е ясно на клиента, за да има реалистични очаквания”, каза още Ивайло Митев.

Той допълни, че често медиите, за да предизвикат сензация, използват много гръмки заглавия, но ако статията се прочете докрай, човек ще види, че ситуацията не е такава, каквото е представена в заглавието. Посъветва още бъдещите купувачи освен да четат заглавието да обръщат внимание и да имат критичен поглед над самото съдържание на информационния материал..

В панелът "Инвестиции в иновации и възможностите за преодоляване на кризи" с модератор Иван Велков, управителят на IDEA HOME посочи, че сред основните критерии при избора на жилище е репутацията на компанията. “Не може да се пренебрегне дългогодишният опит. Годините назад дават едни гърди напред, пред компания, която е стартирала вчера. Най-малкото - строителят с история, има какво да покаже. Кредитът на доверие, с който се ползваме от нашите доволни клиенти и техните контактни групи, с които ние индиректно контактуваме, както и препратените от препоръка клиенти, са двигателят, който движи нашите продажби напред”, каза управителят на IDEA HOME.

Относно нагласите при търсенията на клиентите, Митев сподели, че над 80% от настоящите купувачи са млади хора, които са изключително запознати с технологията на строителство, включително всички възможности за енергийна ефективност. Бъдещите купувачи се интересуват колко време ще им отнеме да се придвижат от точка до точка, т.е. търсеният дом трябва да отговаря на все повече изисквания и се превръща във все по комплексен продукт. “Клиентът има все повече изисквания и предизвикателството е в това да отговаряме на тях, когато планираме къде и как да инвестираме”, подчерта в изказването си Ивайло Митев.

От гледна точка на държавната политика управителят на IDEA HOME изведе на преден план, проблемът с отрицателния прираст на нацията и липсата на политики за преодоляването му. “Дълги години неглижираме отрицателния прираст, но ние се топим се като нация, а политики по този въпрос няма. Това се усеща пряко върху плещите ни, защото освен че се топим като нация, хората, на които разчитаме да произвеждат новите жилища, от които всички се нуждаем, стават все по-малко и по-малко. Основният проблем не е заради това, че строителството става по скъпо, големият проблем е, че няма кой да го построи”, каза в своето изказване Ивайло Митев и прогнозира, че това ще отвори огромни дефицити. Според управителят на IDEA HOME e дошло време да обърнем внимание на основни проблеми като общество и да преразгледаме целите и приоритетите си, за да можем да разчитаме на развитие за в бъдеще.