Начало / Новини / Глобален бум на жилища

Новини

Глобален бум на жилища

Колко дълго може да продължи глобалният бум на жилищата


Последните няколко години имаше глобален бум на цените на жилищата. През последните две години този бум не спираше да се увеличава заради пандемията. От 2020 година до сега поскъпването е много голямо в цял свят. За това има много различни фактори. Ако искате да разберете повече за покачващите се цени и как ние от Идея Хоум се справяме с тях, прочетете блог поста ни

Цените зависят от много неща за това сега ще разгледаме само част от тях. Цените на материалите се покачват непрекъснато заради инфлацията, което няма как да не се отрази на крайния продукт, а именно жилищатата. Освен това има огромен недостиг и закъснения при доставките. Всичко това заплашва цялата Европейска икономика.

Независимо дали става дума за дървен материал, стомана, пластмаса или газ - за почти всички групи суровини компаниите очакват допълнителни увеличения на цените в двуцифрения процентен диапазон.

Всичко, което се случва на нашия пазар е аналогично на всичко, което се случва и с пазара по света. Пандемията промени изцяло пазара на жилища. Търсенето се увеличи в пъти и цените го последваха. Според голяма част от анализаторите търсенето няма да спре или да се намали. 

Повечето хора смятат всичко това за балон, който в даден момент ще се спука и много хора си задават въпроса кога ще се случи това. Мненията са различни. Според някои експерти, това, което изглежда като жилищен балон, може да се окаже продукт на фундаментални икономически промени.

Главните причини цените да са толкова високи и търсенето толкова голямо са няколко:

  • по-голяма готовност на хората да харчат повече за битовите си условия

  • стабилни счетоводни баланси на домакинствата

  • сериозно ограничениe в предлагането

Третата причина е може би една от най-важните в момента. Анализатори смятат, че това скоро няма да се промени. В едни от най-големите икономики недостига на жилища е огромен. Заради пандемията увеличението в търсенето на жилища доведе до по-високи цени, а не до допълнително строителство. В много държави строителството беше спряно от правителствата през първата вълна на ковид 19. Освен това имаше недостиг на работна ръка и на материали. Всичко това забави работата и строителите не успяха да отговорят на търсенето. 

Голяма част от банките вече не предлагат толкова ниски лихви, както през 2020 и първата половина на 2021 и въпреки това търсенето продължава. През третото тримесечие на 2021 г. глобалният ръст на цените на жилищата се повиши до най-високата си стойност за всички времена. Банките в много държави повишават своите лихви, но въпреки това цените на имотите продължават да се движат нагоре. Освен ако нещо изцяло не се промени, имотът може да продължи да е скъп още известно време.

Ние от Идея Хоум се стараем да запазим равновесието между купувач и продавач. Държим на нашите клиенти и винаги предлагаме най-добро за тях. Нашите проекти винаги са с най-високо качество, защото това е от голямо значение за нас. Стремим се цените ни винаги да отговарят на качеството, състоянието на пазара и всички останали фактори, които се взимат под внимание. 

Това са сградите, които ние предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Сигурни сме, че някой от тях е подходящ за Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас. Изпратете ни вашето запитване и ние ще се свържем с Вас.