Начало / Новини / IDEA HOME беше част от Residential Forum 2022

Новини

IDEA HOME беше част от Residential Forum 2022

Residential Forum 2022, организиран от Градът Медиа Груп, е водещият специализиран форум с фокус върху жилищния сегмент и тенденциите при развитието и реализацията на модерни жилищни проекти. Тази година форумът се състоя на 8 юни (сряда) в Sofia Event Center (бул. Черни връх 100, Парадайз Център, ет.3). 

Какви са особеностите на инвестиционната среда към средата на 2022 година, как макрофакторите влияят на процеса по реализация на жилищните проекти, какво се търси от модерните обитатели и какво планират и предлагат водещите development компании, кои са актуалните проекти в процес на развитие и как променят градската среда, защо еволюират изискванията към средата на живот и как това променя жилищната архитектура и дизайн, както и кои сградни решения и технологии създават дългосрочна стойност – това бяха основните акценти на Residential Forum 2022.

Идея Хоум беше част от събитието тази година. Ивайло Митев беше говорител в програмата на форума в панел 1: „Real estate development trends 2022/ Реализация на жилищни проекти в предизвикателна среда“. Този панел беше дискусионен и се проведе от 11:30 до 12:30.  

Ето какво каза Ивайло по време на панела:

“Хората по време на пандемията си дадоха сметка какви са житейските им нужди. Променихме доста неща във функционално отношения. Пазарът е изключително чувствителен на тема функционалност. Моите наблюдения са, че апартаментите с една спалня остават на заден план. Мина моментът, в който хората намираха спасение в този тип апартаменти. Те са преходни, малки и не обслужват дълъг период от време. Значение има всяко нещо - добре организираните пространства (входни и околосградни), фасадите. Подкрепям твърдението, че активният купувач в момента търси ново и съвременно решение. Спрямо последните статистики, които съм гледал, имаме 230 000 - 250 000 неактивни жилищни единици, такива, които са мъртви и ще заспят на пазара. Ще останат необитаеми и това е естествен процес, който ще продължи да се развива. Сградите от настоящето най-вероятно след 50 години няма да са интересни и няма да се продават. Винаги се е случвало така.”

Другите говорители коментираха панелките и проблема с паркирането пред тях: “Те са строени с различна идея по онова време, затова са направени и по-малко парко места. Сега е важно да наваксаме всички изисквания на клиента. Когато той дойде, започва от гаража. Клиента казва “имате ли две паркоместа”. Ако колата влезе и всичко е наред, тогава се качва да гледа апартамента.”

Коментираха още ниските лихви и индексацията:

“Краят на ниските лихви идва. Федералния Резерв вдигнаха два или три пъти лихвата. Английската Централна Банка също вдигна лихвите и сега се очаква същото да сторят и от Европейската Банка. Очаква се до края на годината да има повишение от 0.5, а след новата година още едно повишение с 0.25.”

Ивайло: “За последните 30 години нямаше кой да предвиди толкова голяма индексация. Започнал си продажби през 2019 и ги приключваш през 2020, а през 2021 те достига 32% индексация. Освен да ти дойде през печалбата тази разлика няма как да стане. Знаете, пазара е много чувствителен особено в момента. “

Останалите гости коментираха: “Индексацията на цените на имотите се превръща в практика, а това е нещо, с което ние се борим. Това вреди на нас строителите като бранш.”

Ивайло също коментира, че медиите влияят на пазара заради сгрешена реторика и търсене на сензации. Така те влияят и на намеренията на купувача. Вместо да се купуват нови сгради където всичко е по нови стандарти и удовлетворява съвременния купувач, се купуват имоти, които се продават от няколко години и не са намерили своята реализация по много причини.
Строителите се стремят да запазят равновесието между купувач и продавач. Опитват се да отговарят на всички изисквания на клиента и да му предложат най-доброто качество на пазара. Същевременно се стараят да се с справят с поскъпването не за сметка на клиента, а за сметка на печалбите.

Ако искате да разгледате повече от събитието, може да го направите тук.

При интерес, разгледайте сградите, които ние от Идея Хоум предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Ако някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас, изпратите ни Вашето запитване и ние ще се свържем с Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас.