Начало / Новини / Ивайло Митев в интервю за NOBLESSE OBLIGE

Новини

Ивайло Митев в интервю за NOBLESSE OBLIGE

- Г-н Митев, в началото на месец март, стартирахте изграждането на най-новия жилищен проект на IDEA HOME - KANSO. Кое отличава KANSO от останалите сгради на IDEA HOME?

Не бих казал, че подходът и отношението ни, когато създавахме KANSO е бил различен. Отново бяхме водени от стремежа ни на първо място да създадем качествена и функционална среда, която да облечем в запомняща се и стойностна архитектура. Предвид това мога да кажа, че единственото нещо, което отличава KANSO от останалите ни проекти, е неговата подчертана индивидуалност в излъчването.

- Това е втората сграда на IDEA HOME в квартал Овча Купел за последните 2 години. Защо избрахте именно тази локация за инвестиция?

В случая е просто съвпадение. Преди 3 години бяхме потърсени от собствениците на имота с предложение да поемем неговото развитие, и така, след задълбочена работа и съответните анализи на пазара и периметъра около терена, се случи KANSO. Отделно от това, ние от Идея Хоум имаме своите предпочитания и сантименти към кв. Овча Купел, защото смятаме, че има добър потенциал за развитие. Добрите перспективи по отношение на транспортната и социална инфраструктура, НБУ, предстоящото изграждане на парк „Кукуряк“ са все неща, които привличат потребителския интерес. Това, което също прави впечатление е, че кварталът е един от най-младите в София.

- През лятото на 2018 г. направихте първа копка на Castanea Residence на ул. Любляна (старата част на квартал Овча купел)? Как върви към днешна дата строителството?

Сградата е към края на своята реализация. В момента изпълняваме довършителни работи, като се придържаме стриктно към плануваните линейни графици. Добрата новина е, че извънредното положение и наложените мерки във връзка с него не ограничиха строителството, в следствие на което очакваме малко след средата на годината Castanea Residence и новата административна сграда на СО район Овча Купел да бъдат въведени в експлоатация.

- Има ли все още свободни обекти за продажба в Castanea Residence?

Имаме само два малки свободни апартамента, които се радват на интензивен интерес и е въпрос на малко време да намерят бъдещите си собственици.

- Една част от сградата е предвидена за административните нужди на район Овча Купел – СО. Разкажете ни малко повече за разпределението и идеята на това публично-частно партньорство?

Сградата на новата администрация на СО район Овча Купел е триетажна и е функционално организирана на база предварително задание, което беше част от конкурсните документи. Едно от основните изисквания там беше ясно да се отличават обемите на административното и жилищното тяло.

Това беше предизвикателство за нас в началото, но смятам, че се получи добър баланс и ясно подчертана линия, благодарение на редица архитектурни елементи, правейки така, че сградата да изглежда хармонична.

Относно публично-частното партньорство, неведнъж съм казвал, че е отличен инструмент за развитие на града.

Общината има много имоти, които пустеят, и други, които са крайно амортизирани или морално остарели, непрактични, енергийно неефективни, технологично негодни и не могат да изпълнят предназначението си спрямо нуждите на 21-ви век. Ето защо съм на мнение, че целият общински фонд трябва да бъде внимателно анализиран, за да бъде оценен потенциалът му, в следствие на което да бъде съставена цялостна дългосрочна стратегия за развитие, като публично-частното партньорство е един от добрите начини това да се случи.

- Как протича работата в извънредно положение?

Ситуацията налага някои ограничения, наложи ни се да преорганизираме работата в офиса, като най-съществено това се отрази на срещите ни с клиенти. Към настоящия момент сме ги ограничили напълно и поддържаме връзка с тях през алтернативни канали. Работата по обектите ни не е спирала, единственото различно там е, че се придържаме към общоприетите и утвърдени мерки и норми за сигурност и безопасност, като сме подсигурили всички необходими условия и материали за това.

- Как влияе COVID-19 на цените на имотите в София?

Към настоящия момент не сме отчели промяна в нивата на цените. Наскоро за интервю в друга медия ми се наложи да се занимая с малко статистика, за да изградя тезата, която защитавам. Гледайки числата, установих, че през последните години пазарът на недвижими имоти се развива паралелно с икономиката. Едновременно с това, общият брой новопостроени и въведени в експлоатация жилищни единици за последните 10 години изостава спрямо средния прираст на София за същия период. Покупателният паритет на българите по отношение на единица мярка жилищна площ е един от най-добрите в Европа. Лихвените нива по ипотечните кредити са най-ниските в новата ни история и още ред подобни неща, които дават ясни сигнали, че пазарът се намира в равновесие.

- Като инвеститор с дългогодишен опит, каква е прогнозата ви за пазара на имоти в столицата до края на 2020 г. ?

Трудно бих могъл да съм максимално прецизен в прогнозата си, тъй като това зависи от множество фактори, най-съществените от които за мен са колко дълго ще продължи извънредното положение и какво ще бъде поведението на банките по време на и след края на пандемията. Германия дава първи категорични сигнали за отмяна на част от наложените мерки, което ако продължи като тенденция и плавно се разпространи и в останалите държави от Европа, би означавало, че началото на края е все по-близо до нас. Ако това е така, очакванията ми за цените до края на 2020 г. са те да останат без съществени изменения. Изключение от това можем да наблюдаваме при надценените имоти, при тези с лоша локация и концепция и при тези, които разчитат да се финансират посредством продажби на зелено.

Източник: NOBLESSE OBLIGE (юбилейно издание на Българска стопанска камара)