Начало / Новини / Как да изберем най-подходящия тип подова настилка за нашия дом?

Новини

Как да изберем най-подходящия тип подова настилка за нашия дом?

Изборът на подова настилка не е лесен. Вариантите не са малко и всеки има своите различни предимства. Освен това подът е една от най-важните и натоварени части и за това покритието, на което се спрем, трябва да бъде наистина качествено. 

Изборът на подовата настилка зависи преди всичко от това в какъв тип помещение ще бъде поставена. Ако избираме настилка за помещения, в които има повече влага, е добре да се спрем на по-водоустойчиви настилки. В стаите, в които прекарваме повече време, най-честият избор са варианти, които да внасят уют и топлина. 

Ето няколко варианта за подова настилка и техните предимства и недостатъци:

Ламинат

Едно от предимствата на ламината е, че той се предлага в различни цветове и шарки и може да имитира различни видове настилки. Освен това е един от по-евтините варианти, които можете да изберете. Ламинатът е лесен за слагане и махане, което също е едно от неговите предимства. Много от хората, които подновяват подовата си настилка с ламинат, успяват сами да се справят с тази задача. 

Предпочитан е за спални, трапезарии и офиси, защото е лесен за поддръжка и е относително траен. Освен това е устойчив на надраскване и оцветяване.

Недостатъците са сравнително малко. Част от тях са, че той не е добър шумоизолатор и освен това не може да се поправя. Ако някоя от дъските се повреди, надраска или счупи, трябва да се смени. Въпреки че ламинираният паркет е проектиран да изглежда като естествен материал, той може да няма същата естетическа привлекателност, което е причина някои хора да не го предпочитат.

Винил

Винилът е изработен от синтетични полимери и добавена пигментация за цвят. Той е лесен за почистване и силно водоустойчив. Именно за това е най-добрият избор за пространства като кухни, перални помещения и стаи, които могат да бъдат замърсени с кал. Винилът се състои от няколко пласта, което го прави много устойчив и издръжлив. Предлага се в различни цветове, десени, размери на плочите, в разнообразни видове. Той абсорбира шума, поставя се и се поддържа лесно. 

Един от недостатъците му е, че ако не се инсталира правилно, може да се получат неравности. Освен това, той е труден за поправка при повреда. Трябва да внимавате и да го предпазвате от удари и вдлъбнатини. Виниловият под може да избледнее с течение на времето, особено ако е изложен на пряка слънчева светлина, което също е голям недостатък. 

Плочки

Тъй като плочките са направени от керамика или порцелан, те също са много водоустойчиви и лесни за почистване. Те обикновено се считат за стъпка нагоре от винила, чисто естетически, и се използват в помещения като кухни и бани, които трябва да издържат на често почистване. Плочките се предлагат в разнообразие от изкуствени финиши – като дърво и камък, което ги прави още по-предпочитани.

Въпреки че плочките са лесни за почистване, фугите са нещо съвсем различно. Грундирането лесно може да привлече мръсотия, петна и дори мухъл. Освен това плочките са от по-скъпите подови настилки. Разходите за труд са доста по-големи и намесата на професионалист е задължителна. 

Килим 

Килимът е сред най-предпочитаните настилки в дома, защото придава много топлина и уют на стаята. Предлагат се в изключително разнообразие и е добър шумоизолатор. Най-често се слага в спалните или в хола именно заради уюта, който носи. Хубавото на килимите е, че те са подходящи за всеки бюджет. Има доста евтини варианти за хората с по-малък бюджет.

Част от недостатъците му са свързани с това, че килимът е труден за почистване и често може да остане петно. Освен това събира прах и мръсотия и трябва редовно да се почиства с прахосмукачка. Той може да се износи и захаби доста бързо. 

Това са най-разпространените варианти за подова настилка и техните предимства и недостатъци. Има още много варианти, ако тези не са подходящи за Вас или не отговарят на Вашите нужди и вкус. 

В блога ни можете да прочетете още много подобни и интересни статии. 

Ако имате интерес, разгледайте сградите, които ние от Идея Хоум предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Ако някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас, изпратите ни Вашето запитване и ние ще се свържем с Вас. Надяваме се да успеете да намерите своя мечтан дом при нас.