Начало / Новини / Изграждане на къщи с 3D принтиране: Мисията става все по-възможна

Новини

Изграждане на къщи с 3D принтиране: Мисията става все по-възможна

Световните тенденции в областта на строителството все по-често насочват вниманието към 3D построени сгради. Те вече са факт в Белгия, Германия, Великобритания, САЩ и други развити страни. Това не е случайно: 3D принтирането е с прогнозиран 23% общ годишен темп на растеж през следващото десетилетие, според Grand View Research. Тези жилища, с хармоничен външен вид и с оребрена текстура, дори предизвикват интереса на НАСА, която финансира проект на стойност 57 милиона долара за разработване на технология за 3D отпечатана инфраструктура на Луната.

Връщайки се обратно на Земята, 3D принтираните къщи могат да бъдат направени за броени часове или седмици на сравнително достъпни цени в сравнение с конвенционално построените къщи. Това изглежда като страхотна възможност за все по- урбанизираните градове, в които липсва достатъчно място за всички хора, а и се оказва екологично съвместимо решение. На следващите редове Ви разказваме как изграждането на къщи с 3D принтиране е мисията възможна.

Как се прилага 3D принтиране в строителството?

3D принтираният дом може да се окаже правилният подход за създаване на мечтания дом бързо, ефективно и с мисъл за околната среда. 3D принтираната жилищна сграда е създадена на базата на проект или CAD чертеж. Резултатът е физическа структура, получена чрез постепенно отпечатване на материала на слоеве.

Подобно на строежа на обикновена сграда, компаниите първо създават план на къщата, преди да го изпратят на 3D принтиращата компания. След като материалите и другите необходими елементи са подготвени, роботизирана ръка полага ивици бетон слой по слой, които се издигат оставяйки кухо пространство за електрическо окабеляване и водопровод, което по-късно се запълва с бетон. След като стената е завършена, роботът се премества на следващата стена. Готовите стени са с хоризонтална оребрена текстура. След като стените са завършени, работниците монтират врати, прозорци и покрив. Освен начинът, по който се изгражда постройката, 3D принтирането се отличава и с употребата на по-екологични материали. Някои компании използват алтернативи на портландцимента, а всъщност неговото производство е един от най-големите източници на парникови газове в строителната индустрия. То допринася за около 8% от световните емисии на CO2 годишно. Други материали, които се използват, включват рециклирана пластмаса, кал и други устойчиви решения.

Предимствата на 3D принтирането пред конвенционалното строителство


3D принтирането предлага безкрайни възможности в областта на архитектурата и строителството. Основните критерии, на които 3D принтирането може да отговори и дори да надмине конвенционалните постройки, включват:


★ Устойчивост: екологична алтернатива на традиционния строителен процес, намалявайки материалните отпадъци и позволявайки използването на рециклиран бетон. Компонентите на 3D отпечатаните сгради могат да бъдат използвани повторно в бъдеще, в съответствие с принципите на кръговата икономика.

★ Гъвкавост: по-голяма гъвкавост във формата на сградите, позволяваща създаването на по-сложни структури, като двойно извити стени, на по-ниска цена. В допълнение, процесът на изграждане на място има малко ограничения по отношение на местоположението на обекта.

★ Достъпност: 3D принтирането е по-евтин метод от традиционното строителство поради по-ефективното използване на материалите и по-структурирания и по-бърз строителен процес.

★ Точност: 3D принтирането предлага директен трансфер на информация от 3D дизайнерския модел към строителните операции. Следователно драстично намаляват несъответствията в изграждането и потенциалните грешки.

★ Бързина: повишава ефективността по време на строителния процес и съкращава времето за изграждане на постройка неколкократно.

★ Изгодно решение: 3D принтираните къщи не изискват толкова много работно време, а цените на материалите за тях са по-ниски от тези на традиционните къщи. Освен това са необходими само 2-3 души за поддръжка работата на 3D принтера. Специализиран и добре обучен оператор на принтер и оператор на материали са отговорни за безпроблемната и безопасна работа на 3D принтера.

Финални думи от IDEA HOME

Важно е да се отбележи, че работните площадки за този тип строителство не са напълно автономни. Освен за настройката и употребата на оборудването, е необходим човешки надзор, за да се гарантира, че няма технически проблеми. Специалисти трябва да бъдат на място, за да подготвят условията за монтаж на водна инсталация, електрическо окабеляване, врати и прозорци, както и настилки. Ако темата за модерните способи и подходи в строителството Ви вълнува, свържете се с нас за консултация. Екипът ни ще Ви предложи най-подходящото решение според нуждите и възможностите на Вашето семейство, като ще се постарае да отговори на всички възникнали въпроси.