Начало / Новини / Жилищата в България поскъпват по-бързо от средния темп в ЕС

Новини

Жилищата в България поскъпват по-бързо от средния темп в ЕС

През миналата година има 25% ръст на сключените сделки в София във средния към висок клас имоти спрямо 2014 година. Ръст има и при цените на жилищата в България, като цяло, като те се повишават с по-висок темп от отчитания среден ръст за целия Европейски съюз. Според изчисленията с 4.5% са по-скъпи жилищата у нас в края на март, отколкото са били 12 месеца преди това. За сравнение средното за всички 28 страни-членки на ЕС поскъпване на жилищата е 4%. Малко по-високо – 4.5% е то за страните, които са част от еврозоната.

Всички страни членки, за които са налични данни, са отчели годишен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, като в 16 от тях ръстът надвишава 10 на сто. Най-слабо са поскъпнали жилищата в Кипър (+2%), Финландия (+2,2%) и Дания (+2,8%). Най-голямо покачване е отчетено при жилищните цени в Естония (+27,4%), следвана от Чехия (+23,1%), Унгария (+22,8%) и Литва (+22,1%).

Спрямо предходното тримесечие цените също са нараснали във всички страни членки, като най-слабо е поскъпването с Швеция (+0,5%), Финландия (+1,3%) и Белгия (+1,3%). Лидер и при това сравнение е Естония с повишение на цените от 8%, следвана от Латвия и Словакия с по 5,5%.

От 2010 г. до второто тримесечие на 2022 г. цените на жилищата в България са нараснали с почти 60 на сто, а наемите са се повишили с над 20%, сочат отделни данни на Евростат.

На европейско ниво цените на жилищата и на наемите са следвали сходна траектория между 2010 г. и второто тримесечие на 2011 г., след което поемат по различен път. Докато наемите нарастват стабилно до второто тримесечие на 2022 г., цените на жилищата показват значителни колебания.

При сравнение между второто тримесечие на 2022 г. и 2010 г. цените на жилищата са се повишили повече от наемите в 19 страни членки на ЕС.

През разглеждания период те са се увеличили в 24 страни членки, а са намалели в три. Цените са нараснали над два пъти в Естония  (+196%), Унгария (+168%), Люксембург (+135%), Латвия (+131%), Литва и Чехия (+130%) и Австрия (+121%). Спадове са наблюдавани в Гърция (-23%), Италия (-8%) и Кипър (-6%).

При сравнение на второто тримесечие на 2022 г. с 2010 г. при наемите нивата са се повишили в 25 страни членки, а са намалели в две, като най-голям ръст е регистриран в Естония (+214%), Литва (+139%) и Ирландия (+82%). Спадове са отчетени в Гърция (-24%) и Кипър (-0,2%).

Причините за стабилизирането на пазара и поскъпването са различни - ограничено предлагане и повишено търсене, понижените лихви по депозитите и растяща доходност от имотите, нормален достъп до ипотечното кредитиране и други.

Най-добрата инвестиция към момента е качествен имот на добра цена. Когато хората решат да предприемат такава стъпка, обезателно да се консултират с хора, които познават пазара.

Ние от Идея Хоум се стараем да запазим равновесието между купувач и продавач. Държим на нашите клиенти и винаги предлагаме най-добро за тях. Нашите проекти винаги са най-високо качество, защото това е от голямо значение за нас. Стремим се цените ни винаги да отговарят на качеството, състоянието на пазара и всички останали фактори, които се взимат под внимание. 

Това са сградите, които ние от Идея Хоум предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас. Изпратете ни вашето запитване и ние ще се свържем с Вас.

Сградите на Идея Хоум не са просто бизнес, а дългосрочна връзка с клиента, мост, по който вървим заедно с устремен поглед в бъдещето и с надежда за един по-добър град за всички нас!