Начало / Новини / Как цветовете у дома влияят на емоциите ни

Новини

Как цветовете у дома влияят на емоциите ни

Цветовете са тясно свързани с нашите емоции и настроения. Всеки един цвят ни влияе по различен начин. Някои ни карат да се чувстваме щастливи, други ни помагат да се съсредоточим, трети ни успокояват. Топлите и студените цветове също могат да ни карат да се чувстваме различно.

Цветовете у дома влияят различно на нашите емоции. Не случайно дизайнерите взимат под внимание кои цветове да предложат на своите клиенти, според това дали имат семейства, деца, какво работят, каква атмосфера целят да постигнат. 

Визуалният комфорт в дома е много повече от приятна за окото обстановка. Визуалната ни среда има изключително влияние върху начина ни на мислене, чувствата и действията ни, както съзнателно, така и подсъзнателно. Цветовете около нас влияят на нашите настроения и дори на здравето ни. Затова е важно да избираме разумно, когато става въпрос за цветове.

Цветът е един от ключовите инструменти на архитектурния и интериорния дизайн. Научно доказано е, че цветът има силата да променя визуално формата и размера на обзавеждането, както и формата и размера на самата стая.

За различните стаи трябва да избираме различни цветове. За да създадем желаната уютна атмосфера на спокойствие и хармония, трябва разумно да изберем цветовете. Първо, трябва да решим какво настроение искаме да създадем в конкретната стая. Да решим какво искаме да постигнем с цвета и тогава да изберем най-подходящия. 

Как влияят различните цветове?

Бяло

Бялото означава минимализъм и простота. Използването на бял цвят в дизайна създава минималистична естетика и може да доведе до прост, свеж и изчистен вид. Белият цвят е свързан с въздух, отворено пространство и здраве. Той е един от най-използваните цветове в помещенията - вечната класика. Въпреки това, не трябва да се прекалява. Бялото може да стане напрягащо за очите или заслепяващо.

Много подходящ е за малки стаи и помещения. Така по-лесно може да се акцентира с различни декорации на стената. Може да се съчетае с всички други цветове. Може да се направи много стилна комбинация. 

Червено

Червеното е най-топлият и динамичен от цветовете – предизвиква противоположни емоции. Често се свързва със страст и любов, както и с гняв и опасност. Ако искате да привлечете вниманието към елемент от дизайна, използвайте червено.

Различните нюанси влияят различно на хората. По-топлото червено е успокояващо, докато по-яркото често придава енергия и жизненост. 

Важно е да не прекалявате с този цвят. Използвайте го по-скоро като акцент например за мебел или декорация.

Синьо

Синьото предизвиква чувство на спокойствие, както и сигурност и доверие. Различните нюанси синьо предизвикват различни емоции у човека. Светлосиният цвят създава емоции като спокойствие или свежест. Синият цвят също се свързва с щастието. По- наситените нюанси стимулират ясната мисъл и комуникации.

Синият цвят се асоциира със свободата и простора. Това е цветът на небето и морето, цвят даряващ усещането за лекота, безтегловност и безкрайност. Този цвят може да ви позволи да дишате спокойно и да се концентрирате по-лесно, както и да спите по-добре, затова е добър избор за спалнята в дома. Има много нюанси на синьото, някои от които ще ви помогнат да се отпуснете и да заспите спокойно. Много подходящ е и за банята. 

Черно

Черното предизвиква чувство за сила, лукс, елегантност, но може да означава и професионализъм, неутралност и простота. Черното е универсално и се съчетава добре с всеки друг цвят. Най-добре е да се използва, за да се създаде контраст с останалите цветове. Черните акценти създават рязък контраст с други елементи и се съчетават добре с ярки цветове за елегантно и модерно усещане. Придава изчистена визия и усещане за елегантност и изтънченост. 

Зелено

Зеленото символизира здраве, ново начало и богатство. То е и най-лесният цвят за обработка  за окото. Използва се за отпускане и създаване на баланс в дизайна. Действа успокояващо, придава усещане за комфорт и помага за премахването на стреса. Често се използва за обществени сгради като болници и детски градини. В дома е подходящ за всяко помещение. В стаи с южно изложение ще носи прохлада, а в тези със северно можете да го използвате в по-жълтеникавите му нюанси. Идеален е за спалнята, където търсим спокойствие, но в пастелни и меки нюанси.

Розово 

Розовото представлява женственост и романтика, чувствителност и нежност. Въпреки че розовото е нюанс на червено, то има някои много специфични асоциации извън тези на червеното. То е доста по-нежно от червеното и може да бъде много успокояващо. Това е цвят на игривостта и радостта, на нежността и романтиката. Това е положителен тон, който има успокояващ ефект върху нашата емоционална енергия и може да облекчи чувства на гняв, агресия или пренебрегване. С тези свои качества, розовото е изключително подходящ цвят в спални, детски стаи и бани или само като акцент.

Жълто

Жълтото ви кара да се чувствате щастливи и спонтанни. Жълтото е най-енергичният от топлите цветове. Свързва се със смях, надежда и слънце. Акцентите в жълто помагат да придадат на вашия дизайн енергия и ще ви накарат да се почувствате оптимистично и весело. От най-ранна възраст хората се научават да свързват жълтото със слънцето, така че то се свързва с топлина и щастие.

В хромотерапията се смята, че този цвят стимулира нервите и пречиства тялото, затова може да е отличен избор за кухни, трапезарии и бани, където да проектира своя силен енергизиращ и вдъхновяващ ефект. В коридори, антрета и малки помещения, жълтото създава просторна и приветлива атмосфера.

Лилаво

Лилавото излъчва елегантност и изтънченост. Кара ви да се чувствате креативни. Лилавото се свързва с кралски особи. По-светлите нюанси на лилавото често се използват за успокояване. По-светлото лилаво показва романтика и мистерия. Внася спокойствие и мекота и е един от водещите цветове в някои интериорни стилове, като шаби-шик, френски рустик и др. Лилавата гама е богата, драматична и ефектна в най-тъмните си нюанси. Този цвят се свързва с лукса и творчеството, и като акцент или вторичен цвят, придава дълбочина на основната цветова гама на стаята. Подходящ е за дневни, кабинети и дори спални.

Всеки цвят влияе по различен начин на хората и е дълбоко свързан с техните емоции и настроение. Трябва да знаете какво настроение искате да създадете в различните стаи и тогава да изберете най-подходящите цветове. За да се създаде мир и хармония в дома, избирайте цветовете разумно. Не пренебрегвайте факта, че има цветове, които в големи количества могат да имат и обратен ефект.

Това са сградите, които ние от Идея Хоум предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Ако някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас, изпратите ни Вашето запитване и ние ще се свържем с Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас.