Начало / Новини / Колко трябва да е заплатата ни, за да купим жилище на кредит

Новини

Колко трябва да е заплатата ни, за да купим жилище на кредит

Въпреки по-високите цени, повече от 30 г. се запазва тенденцията в България търсенето на имоти да е по-голямо от предлагането. Хората инвестират в жилища, въпреки голямото поскъпване последните няколко години. 

Търсенето ще продължава да бъде стимулирано от нуждата от собствено жилище, както от желание за вложение в сигурен актив с цел предпазване от инфлация и други рискове, които предстоят, така и от нежеланието на банките да съхраняват депозити с големи наличности и да ги наказват с такси. Повече за инфлацията и как влияе на строителството може да научите в нашия сайт.

Последните няколко години имаше глобален бум на цените на жилищата. През последните две години този бум не спираше да се увеличава заради пандемията. От 2020 година до сега поскъпването е много голямо в цял свят. За това има много различни фактори. Ако искате да разберете повече за покачващите се цени и как ние от Идея Хоум се справяме с тях, прочетете блог поста ни.

Домът често е най-голямата финансова инвестиция, която ще направите през живота си. Точно за това, трябва да изготвите план предварително и да се съобразите с много неща. 

Когато решим да инвестираме в ново жилище винаги се стига до въпроса от колко пари се нуждаем за това жилище. Повечето хора разчитат на кредити, за да могат да купят своя нов дом. Средният размер на кредитите за покупка на жилище в България е около 150 000 лв. Младите обикновено предпочитат жилищният кредит да е с максималния срок от 35 години.

При взимането на ипотечен кредит хората трябва внимателно да преценят финансовите си възможности, тъй като тези заеми обикновено са дългосрочни. Взимането на заем с дълъг срок от около 30-35 години позволява на клиентите на банките да намалят месечните си разходи за обслужване на заема, което пък им дава по-голяма свобода как да харчат текущите си доходи. Въпреки това те се нуждаят от стабилни доходи. 

Преобладаващата част от сделките, финансирани с банков заем, се осъществят в четирите най-големи града София, Пловдив, Варна и Бургас. Близо половината от клиентите на банката с ипотечен кредит са на възраст между 25 и 35 години. Това обикновено са млади хора или семейства, които купуват своето първо жилище или желаят да се преместят в по-голям дом. Те имат стабилни доходи, като заплатите им са между 1700 лв. и 2500 лв.

Ние от Идея Хоум се стараем да запазим равновесието между купувач и продавач въпреки поскъпването на цените. Държим на нашите клиенти и винаги предлагаме най-доброто за тях. Нашите проекти винаги са с най-високо качество, защото е от голямо значение за нас. Стремим се цените ни винаги да отговарят на качеството, състоянието на пазара и всички останали фактори, които се взимат под внимание. 

Ако имате интерес, разгледайте сградите, които ние предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Ако някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас, изпратите ни Вашето запитване и ние ще се свържем с Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас.