Начало / Новини / Какво е архитектурна емпатия?

Новини

Какво е архитектурна емпатия?

Във връзка с нашия нов проект SHEPA все по-често споменаваме термина архитектурна емпатия. Този термин започва да се използва все по-често, защото е много важен за живота, който водим в момента.

Управителят на Идея Хоум Ивайло Митев беше говорител на темата Нови жилищни проекти в София в конференцията на  Euronews Bulgaria - „Европейска София – инфраструктура и нови проекти“. Там той говори за архитектурната емпатия и ето какво каза:

“Във връзка със съвремието, всички се стремим да прилагаме съвременни решения, които да пестят енергия във всяка форма. Както и в новия ни проект ще видите, имаме големи площи от озеленяване и екстензивни покриви и прочие. Идеята е действително да оптимизираме някои разходи, действително да приемаме голяма част от дъждовните води и да постигнем различни видове ефекти от това. 

Разсъждавайки върху това каква е целта ние стигнахме до един термин, който аз се заех да проверя дали наистина съществува в лексиката някъде по света. Терминът е архитектурна емпатия, тоест това е съпричастността на сградата към нейните обитатели, начинът, по който тя ги кара да се чувстват в нея, ергономията, която им предоставя и така нататък. “ 

Този термин се роди спонтанно от нашия добър приятел д-р Камен Кирилов, който нарече нашия нов проект SHEPA архитектурна емпатия. 

Искахме сградата да е съпричастна с околното пространство и околното пространство да е съпричастно със сградата. Да събира обитатели и преминаващи. Да е достъпна и приветлива за всички. Да ги провокира. Да ги предизвиква. Да ги вълнува.

ШЕПА е по-добра естетична среда – хармонична, такава, която вдъхновява, дава сигурност, спокойствие, уют.

ШЕПА е нашето разбиране за място, което развива градивно социално общуване. Изключително предизвикателство, в което основната ни цел бе постигане на лека функционална структура, естествено слята с активната и разнообразна градска среда.

При интерес, разгледайте сградите, които ние от Идея Хоум предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Ако някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас, изпратите ни Вашето запитване и ние ще се свържем с Вас.