Начало / Новини / Какво е инфлация и как влияе на строителството

Новини

Какво е инфлация и как влияе на строителството

Понятието инфлация започва да се среща все повече както в разговорите сред хората, така и сред заглавията в медиите. Това е изключително разпространено понятие и се предполага, че повече хора знаят значението му. Но, всъщност, малко хора знаят какво точно знае инфлация и как влияе на живота на хората. Ако се интересувате от недвижими имоти или от инвестицията в такъв, вероятно искате да разберете как инфлацията влияе на строителството и на пазара. Тук ще намерите отговор на всички въпроси, които сте си задавали на тази тема.

Какво е инфлация?

В най-общ смисъл инфлация е покачване на цените. Става въпрос за цените на всички видове стоки и услуги и поскъпване, което е продължително. Повечето пъти се измерва като годишно процентно увеличение. Всичко това означава постоянен спад в покупателната способност на парите. 

Понятието инфлация има и втори смисъл, който в бил общоприет от всички икономисти до края на 19век - означава покачване на количеството пари в икономиката.

Има различни видове инфлация. Някои са много по-добри от други. Не винаги инфлацията е нещо негативно. Когато увеличенията са много продължителни и големи, тогава може да има забавяне на икономиката. В други случаи, като например при бавната инфлация, където увеличението е 2-3%, има икономически растеж. Хората смятат, че цените ще продължат да се покачват, за това започват да купуват и търсенето се увеличава.

При хиперинфлацията поскъпването е много по-голямо. Парите губят своята стойност много по-бързо. Това явление е много рядко. 

Галопиращата инфлация е с по-малко поскъпване от хиперинфлацията, но е също толкова опасна. При нея увеличението е с над 10%. 

Ходещата инфлация е по средата - с по-малко поскъпване от галопиращата и с по-голямо от бавната. Цените нарастват с между 3-10%. Точно като при бавната, все повече хора започват да купуват. Купуват повече от необходимото им, защото виждат колко много се качват цените. Това е много опасно за икономиката, защото започва да прегрява. Има огромно търсене и малко предлагане. 

Причините за инфлацията са или засилено търсене, или покачване на разходите при производството. Когато разходите са по-високи, цените се увеличават, за да може производителите да се справят. Когато търсенето е засилено, цената отново се повишава. При голямо търсене и ниска производителност хората са готови да платят много повече и доставчиците се възползват от това.

Как да се предпазите от инфлацията?

Най-губещи от инфлацията са хората, които държат своите спестявания в брой и в банкови депозити. Хората смятат, че банковите депозити са най-сигурния начин да съхранят и да спечелят от своя капитал. Всъщност е много трудно да спечелите от такъв вид депозит, защото лихвата в повечето случаи е 0%. 

Най-сигурния начин да се предпазите е като инвестирате. Инвестицията може да бъде най-различна. Най-разпространената и сигурна инвестиция в България е в недвижими имоти. Разбира се, моментът трябва да е подходящ и да сте премислили инвестицията си. Грешно е да инвестирате, когато не сте подготвени и не сте проучили пазара. 

Инвестицията в недвижими имоти се смята за един от най-сигурните начини да съхраните и да увеличите своя капитал. Ако искате да разберете защо да инвестирате в недвижими имоти, можете да прочетете нашия блог пост на тази тема. А всичко, което трябва да знаете за закупуването на собствено жилище, може да прочетете тук.

Инфлацията и строителството

Инфлацията се забелязва във всеки един сектор и строителството определено не прави изключение. Покачването на някои основни строителни суровини оказва неприятно влияние на този сектор в целия Европейски съюз. Пандемията доведе до сериозно поскъпване на почти всички строителни материали, а и не само. Това се случва заради много забавяне при доставки и отменяне на част от тях. Съответно всяко следващо нещо по веригата се забавя и това оскъпява цялостния процес. От друга страна, търсенето не спира да расте, защото хората виждат, че всичко поскъпва. Строители, инвеститори, анализатори и всички други експерти от сферата не са сигурни до кога ще продължи поскъпването. Всички те са сигурни, че инфлацията ще доведе до още по-голямо повишаване на цените както на материалите, така и на самото строителство.

В момента, цените на жилищата в София са много по-достъпни, от колкото в повечето столици в Централна и Източна Европа. Жилищата в нашата столица не са надценени за момента. Експертите обаче са сигурни, че цените на недвижимите имоти ще продължават да растат. В краткосрочен и дългосрочен план се очаква повишаване. Тази висока достъпност на жилищата в София позволява на цените да растат в следващите няколко години.

За да обобщим за ситуацията в строителството - цените на жилищата в София за момента са много достъпни в сравнение с останалите европейски столици, цените на строителните материали са се покачили с много голям процент в цяла Европа, при много проекти се очаква забавяне, защото доставките на материали са забавени. Всичко това сочи, че поскъпването на недвижимите имоти ще има. Дали това увеличение на цените ще бъде плавно или бързо, е много трудно да се предвиди. 

Ако сте решили да търсите своя нов дом, ние от Идея Хоум Ви препоръчваме да отделите време и да създадете своя списък с желания. Тук може да видите списък с въпроси, който създадохме ние, за да Ви помогнем да определите какво харесвате и не харесвате в настоящия си дом, за да можете да намерите дома на мечтите си. Ако Ви предстои преместване, можете да прочетете съветите ни как да го направите безопасно по време на пандемия.

Това са сградите, които ние предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Сигурни сме, че някой от тях е подходящ за Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас. Изпратете ни вашето запитване и ние ще се свържем с Вас.