Начало / Новини / Какво трябва да знаете за покупката на недвижими имоти

Новини

Какво трябва да знаете за покупката на недвижими имоти

Всичко най-важно за недвижимите имоти


Домът често е най-голямата финансова инвестиция, която ще направите през живота си. Точно за това, трябва предварително  да изготвите план и да се съобразите с много неща. Това често е доста стресов момент, особено за хора, които купуват жилище за пръв път в живота си. 

Много често хората не са наясно какво трябва да знаят предварително за един апартамент преди да го закупят и правят грешки. Забравят за някои важни неща, които трябва да следят. Освен това не знаят какви документи са им необходими и каква точно е процедурата. Всичко това забавя и усложнява покупката.

Нашият екип реши да подбере и да направи списък с най-важните неща, които трябва да знаете за недвижимите имоти, с цел да Ви помогнем при бъдеща покупка на имот. 

Какво трябва да знаете за един имот преди да го купите

Има голямо значение дали имотът е в строеж или е готов. При имот в строеж има повече неща, които трябва да проверите предварително. Трябва да сте наясно с всички подробности около сделката, за да не излязат проблеми в бъдеще. Всичко, което трябва да знаете за апартаментите “на зелено”, можете да намерите тук

Много е важно да изисквате удостоверение за тежести. Трябва да сте сигурни, че продавачът има право да продава имота. Вписаните тежести могат да се проверят в Служба по вписвания, при Агенция по вписванията, по местонахождение на имота.

Дължимите данъци могат да се проверят в „Местни данъци такси”, към съответната община, по местонахождение на имота. Взима се Удостоверение за данъчна оценка.

Освен предварителните проверки на имота и наличието на тежести и задължения, най-добре е да се извади Удостоверение за тежести към деня на изповядване на сделката, там ще излязат всички вписвания, които могат да доведат до съдебно отстраняване на купувача.

Ако има съмнения за законността на нотариалния акт, той може да бъде проверен в Имотен Регистър при Агенция по вписванията. 

Относно предварителния договор, също има някои неща, които трябва да знаете предварително. Тези договори са обичайна практика, с която се подготвя сключването на окончателен договор. Много е важно преди да подпишете такъв договор, да сте проверили всички документи свързани с продавача и с имота. Не прибързвайте преди да сте сигурни. Предварителният договор трябва да съдържа всички съществени условията на сделката, които да залегнат в нотариалния акт при нейното изповядване, като индивидуализиране на прехвърляемия недвижим имот, цената, страните, сроковете за сключване на окончателен догово,р под формата на нотариален акт и другите съществени условия. Изяснете още в предварителния договор кой каква част от разноските ще поеме – адвокатски възнаграждения, местен данък, нотариални такси, такса вписване и други.

Препоръчително е да се обърнете към адвокат, който да Ви консултира за всички тези документи. 

Как става прехвърлянето на собствеността

След като вече сте проверили всичко около имота и неговия собственик и искате да го закупите, подписвате предварителен договор. В него са описани всички подробности около сделката, включително и сроковете за сключване на окончателен договор. Прехвърлянето на собствеността на имота всъщност става с окончателния договор - нотариален акт. 

Договорът се сключва в присъствието на нотариус. Той проверява самоличността, дееспособността и представителната власт на явилите се пред него лица, дали не са налице законови пречки за прехвърляне на имота и дали представеният проект за нотариален акт отговаря на законовите изисквания. След като всички тези неща са проверени, нотариусът прочита на страните нотариалния акт. След като и двете страни са съгласни и го потвърдят, документа се подписва от нотариуса и от двете страни. 

В същия ден, нотариусът трябва да представи нотариалния акт в службата по вписванията по местонахождение на недвижимия имот. Съдията по вписванията разпорежда вписване на акта в Имотния регистър към Агенцията по вписванията. От този момент купувачът е напълно в правото да се разпорежда с ипотеки, отдаване под наем, продажба и др.

Необходимо ли е да се използва агенция

Хората имат различни мнение за брокерите и агенциите. Някои смятат, че са задължителни, други смятат, че няма смисъл да се използват. 

Брокерите определено ще Ви помогнат по-лесно да разберете дали един имот си заслужава или не. Те знаят на какво да обърнат внимание и какви въпроси да задават на продавача. 

Брокерите могат да проверят имота относно тежести - задължения, ипотеки, собственост и така нататък. Няма да Ви се налага да се грижите за документацията, защото те ще го правят вместо Вас. Те ще Ви помогнат с всички въпроси, които имате, или когато не разбирате нещо. 

Те ще Ви помогнат и в намирането на правилния имот за Вас. След като им кажете какви са Вашите изисквания, те ще се заемат с търсенето. Това определено ще Ви спести много време и работа. Освен това ще организират и огледите вместо Вас.

Не е задължително да наемате брокер, но определено ще Ви помогне и улесни, особено, когато купувате имот за първи път. 

Ако все още се чудите дали да инвестирате в недвижим имот, можете да проетете нашия блог пост, в който ще разберете всичко най-важно по тази тема. 

Това са сградите, които ние предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни имоти. Сигурни сме, че някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас. Изпратете ни вашето запитване и ние ще се свържем с Вас.