Начало / Новини / Кога е най-подходящият момент за покупка на нов дом?

Новини

Кога е най-подходящият момент за покупка на нов дом?

Инвестицията в недвижим имот е важно решение. Тя често е дългосрочна стъпка, която обикновено е обвързана както с дългогодишен банков кредит, така и с непрекъсната поддръжка на новата придобивка и дължими данъци. За някои хора подобен тип инвестиция е сбъдване на мечта, за други е сигурен начин за вложение на наличните парични средства. Едни правят покупката с цел създаване на дом, а други с цел капиталова инвестиция. 

Каквато и да е целта -  познаването на тенденциите на пазара на недвижими имоти е предпоставка за вземане на възможно най-информирания и правилен избор. Именно това е целта на днешната статия: 

Най-чести причини за търсене на нов дом:

Най-често купувачите са движени от търсенето на стабилност и уединение. Те търсят удобно жилищно пространство, в което цялото семейство да се разполага. 

Предимството да бъдеш първи обитател на даден имот.

Минимални или никакви разходи за ремонт през първите няколко години.

Възможността първите собственици да изберат мебели, аксесоари, бяла и черна техника и да пригодят интериора на имота според личния си вкус.

 

Най-чести фактори, които определят покупката на точно определен имот:

Местоположението: Кварталът – неговата сигурност и изградена инфраструктура; Hаличието на определени локации, които са от първостепенно значение за обитателите. Това могат да са: месторабота, банки, аптеки, големи хипермаркети, детска градина, училище, университет и др.

Бюджет: Ипотечни лихви и допълнителни разходи като такси за поддръжка и данъци за имота. Съпоставка цена – качество.

Историята на инвеститора: Вече реализираните сгради, мнението на живущите в тях.

 

Какво показват нашите наблюдения:

Българите често възприемат собствеността на жилище като символ на стабилност и сигурност, затова рано или късно всички правят стъпка към закупуването на имот. Сделките “на зелено” са все по чести, тъй-като разликата в цените на новостроящ се имот и вече завършен, е голяма. Разбира се, съществува риск, който може да бъде сведен до минимум, ако историята на инвеститора е безупречна.

 

Защо сега е правилното време за покупка на ново жилище?

Сега е изключително подходящ момент да се ориентирате към покупка на нов дом, тъй като купувачите са в по-силна пазарна позиция. Поради спада в търсенето през последното тримесечие, се отбелязва склонност на продавачите да правят отстъпки в офертната цена на жилищата си. Това е добре дошло за купувачите, заедно с достъпните лихви по банковите кредити и възможността за договаряне на най-добра цена. 

 

Факторите, които определят по-изгодната позиция на купувачите на пазара на недвижими имоти, включват още:

Ниски ипотечни лихви: Централните банки в много страни поддържат исторически ниски лихви, предлагайки много добри условия. Това дава възможност за закупуване на по- голямо или по-качествено жилище с по-ниски месечни вноски. За да намерите най-изгодната оферта за ипотека, може да ангажирате банков или финансов консултант.

Инвестиционни възможности: Инвестирайки в нов апартамент, гараж или търговски обект, вие не само създавате стабилност за себе си и семейството си, но и отваряте врати за инвестиционни възможности. Новият имот може да се отдава под наем, генерирайки допълнителен доход. С модерните технологии и онлайн платформи инвестициите в недвижими имоти стават все по-достъпни и лесни.

Финансова стабилност и сигурност: Новият дом е не само важна стъпка в настоящето, но и инвестиция във вашата финансова стабилност и бъдеще. Освен че ставате собственик на недвижим имот, чиято стойност нараства с времето, вие ще притежавате стабилно и сигурно жилищно пространство. Това елиминира притесненията относно промените в наемните цени или наемодателите, които могат да решат да продадат имота, в който живеете. 

Развитие на инфраструктурата и удобства: Често новите жилищни комплекси се изграждат в близост до инфраструктурни съоръжения и предлагат множество удобства. Например, има магазини, ресторанти, спирки на градски транспорт, паркове и други обекти, което спестява време и е търсено удобство в динамичното ежедневие. Обикновено новите жилищни комплекси и сградите в тях са проектирани с внимание към нуждите на съвременния човек и предоставят висок комфорт и качество на живот. 

 

Именно такива са сградите, които екипът на IDEA HOME създава вече две десетилетия. Имаме 25 построени сгради и над 1 100 изградени апартамента. Помогнахме за сбъдване на мечтата на много български семейства за собствен дом. Готови сме да го направим и за Вас. Вижте предложенията ни ТУК