Начало / Новини / Koи ca фaĸтopитe, ĸoитo oпpeдeлят тъpceнeтo нa жилищe нoвo cтpoитeлcтвo?

Новини

Koи ca фaĸтopитe, ĸoитo oпpeдeлят тъpceнeтo нa жилищe нoвo cтpoитeлcтвo?

В сферата на недвижимите имоти покупката на нов дом е един от най-вълнуващите етапи както за купувачите, така и за хората, които предлагат въпросния имот.

Една от най-големите дилеми в този аспект е вечната битка между старо и ново строителство. Изборът бива повлиян от множество фактори, които отразяват не само финансовите възможности и индивидуалните предпочитания на потребителя, но и пазарните тенденции. 

Днешният материал е с фокус върху сградите ново строителство, които имат редица предимства. Независимо дали става въпрос за жилищни или търговски цели, бъдещите купувачи вземат предвид различни критерии, когато търсят новопостроени имоти. Нека разгледаме кои са тези критерии.

Местоположение на сградата

Местоположението е от първостепенно значение при вземането на решения за покупка на недвижими имоти. Всъщност в по-голяма част от случаите, не бюджетът, а желаният квартал е първата стъпка, на база на която започва планирането на покупка на жилище. 

Достъпът до хранителни магазини и аптеки, близостта до спирки на градския транспорт, наличието на детски градини и училища, както и безопасността на квартала са само малка част от съображенията при избор на нов дом. Към атрактивността на мястото се добавят и зелените площи, възможността за паркиране и достъпът до здравни заведения, както и развлекателни обекти като кафенета, клубове и ресторанти.

Още едно предимство на новите сгради от гледна точка на местоположение е, че когато се намират в нововъзникващи квартали, те могат да предложат голям инвестиционен потенциал в дългосрочен план. Освен по-новите квартали на столицата, централна градска част на София също е предпочитана от купувачите и има засилено търсене на имоти.

Цена на имота

Второто нещо, на което ще обърнем внимание, е цената - един от критичните фактори при търсенето на жилище ново строителство. Достъпността на даден имот не се определя единствено от общото икономическо и финансово състояние на страната, но и от личните бюджетни ограничения и финансов капацитет на купувача.

Един мит при новите сгради е, че са много по-скъпи от жилищата старо строителство. Истината е, че дори и крайната цена да е по-висока, залагайки на новопостроен имот, вие получавате изцяло новопостроен и завършен до съответната степен обект, готов за живеене, съграден по последните стандарти и тенденции с материали от високо качество и ново поколение. Така може да се радвате на по-ниски режийни разходи в дългосрочен план, както и на по-функционално разпределение, добра изолация и красива фасада.

В същото време цената на едно старо жилище, макар и по-ниска, носи със себе си редица непредвидени разходи по освежаване и ремонти, които могат драстично да повишат крайната цена на новозакупеното жилище. 

Качество на строителството

Качеството на строителството играе не по-малко важна роля при определяне на привлекателността и стойността на една нова сграда. Бъдещите купувачи и наематели обръщат внимание на надеждната конструкция, възможностите за енергийна ефективност и употребата на висококачествени и устойчиви материали, позволяващи построяване на “дишащи сгради”. 

Купувачите обръщат внимание и на вида дограма като решаващо средство за подсигуряване на комфорт през различните сезони, както и на подовото отопление за устойчиво и икономично решение. Самото подово отопление служи за разпределяне на топлината равномерно и за подобрена енергийна ефективност на имота, което се забелязва и в сметките за ток.

IDEA HOME е българска строително-инвестиционна компания, която вече почти 20 години проектира и изгражда първокласни жилищни сгради с нарастваща във времето стойност. Освен строеж на внимателно подбрани локации в най-желаните квартали в София, компанията залага на висококачествени материали, най-добрите възможни инженерни практики и спазване на всички съвременни европейски стандарти за строителство и енергийна ефективност. 

Можете да научите повече за IDEA HOME и всички техни сгради, както и кои са обектите за продажба, на сайта на компанията.

Удобства и съоръжения в и около сградата

За разлика от старото строителство, новите сгради често могат да се похвалят с набор от удобства, предназначени да подобрят качеството на живот на обитателите на жилищния обект. Тези удобства могат да включват зелени площи, охраняеми паркинзи, общи части, видеонаблюдение, ограничен достъп от външни лица, а в някои случаи дори фитнес центрове и плувни басейни. Наличието на подобни удобства може значително да повиши интереса към даден имот за потенциални купувачи и инвеститори.

Жилищните комплекси от затворен тип са все по-предпочитани от потребителите, особено когато става дума за млади семейства с малки деца - подобни сгради предлагат много по-високи нива на безопасност без да ограничават обитателите от достъп до зелени площи и чист въздух.

Инфраструктура

Достъпът до стабилна инфраструктура е друг решаващ фактор при търсенето на дом в новопостроена жилищна сграда. Най-желани са имотите, разположени в райони с добре изградена транспортна мрежа, включително асфалтирани улици, достъп до градски транспорт, близост до летища и главни пътни артерии.

Безпроблемната свързаност с бизнес райони, образователни институции, търговски центрове и зони за отдих също повишават степента на комфорт и удобство и влияят върху крайната стойност на имота. 

Квадратура

Квадратурата на жилището, която се изразява в размера и разпределението на помещенията, е друг фактор, който влияе върху избора на купувачи и инвеститори при търсенето на нова сграда. Докато някои хора предпочитат просторни жилища с голяма площ и много място за съхранение, други могат да търсят по-компактни дизайни, които предоставят функционалност и максимално оползотворяване на пространството в по-малка площ. 

Предимството на новото строителство тук е именно гъвкавостта на етажните планове и възможностите за персонализиране и ефективно използване на пространството. Свободата да разпределите помещенията по свой вкус и според личните си нужди, е огромен плюс за новите сгради и ги прави още по-предпочитани от купувачите.

Модерен дизайн

Съвременната архитектура и модерните елементи са много търсени в новите сгради. Купувачите са все по-ориентирани към имоти, характеризиращи се с елегантна естетика, изчистени линии и иновативни функции, както и се интересуват от вида на фасадата. Ние от IDEA HOME винаги се стремим да създаваме забележителни фасади и отлично поддържани прилежащи площи към своите сгради. 

Разпределения с широки помещения, прозорци от пода до тавана, енергийно ефективни уреди, технологии за интелигентен дом и употребата на устойчиви материали са аспекти, които са водещи при избора на нов дом.

Сградите на IDEA HOME изпъкват не само с гъвкавото разпределение на жилищните площи, но и с иновативната си дизайнерска визия на фасадите на имотите. Залагайки на устойчиви и качествени материали, екипът на компанията създава истински произведения на архитектурното изкуство и сгради, в които всеки мечтае да живее.

Устойчивост

Във време, в което сме все по-загрижени за бъдещето и околната среда, устойчивостта е още един елемент, който е водещ в търсенето на имоти ново строителство.

За предпочитане напоследък са сградите, които насърчават устойчивите практики на живот и минимизират своето въздействие върху околната среда. Характеристики като енергийно ефективно осветление, наличието на сертификати за зелени сгради, слънчевите панели и зелените площи правят новите сгради в пъти по-привлекателни за потребителите.

Устойчивите строителни практики, които включват употребата на естествени материали от високо качество пък допринасят за намаляване на въглеродния отпечатък и потенциално спестяване на разходите на обитателите в дългосрочен план.

Репутация на компанията, предлагаща имоти

Репутацията и опитът на компанията, която стои зад проектирането и изграждането на сградата, също са важни моменти от избора на имот. Бизнесите с дългогодишна история в сферата на недвижимите имоти получават повече доверие, тъй като за тях има повече отзиви по отношение на качество на проектите, време за изпълнение и други значими фактори.

В това отношение IDEA HOME стои сред първенците в сферата на недвижимото имущество благодарение на развитието си в рамките на почти две десетилетия, през които утвърдени експерти работят в посока сбъдване на мечтата за перфектен дом на българските семейства.

Покупката на ново жилище в сграда ново строителство се базира на дълго търсене, основаващо се на редица фактори, вариращи от бюджет, местоположение и качество на строителството до достъпност, удобства и репутацията на компанията строител. Чрез внимателно проучване на сферата и ясни цел и визия можете да направите информиран избор и да откриете най-доброто жилище на пазара съгласно своите индивидуални нужди и предпочитания.