Начало / Новини / Конференция "Европейска София" - Ивайло Митев, Идея Хоум

Новини

Конференция "Европейска София" - Ивайло Митев, Идея Хоум

IDEA HOME беше част от конференцията на Euronews Bulgaria - „Европейска София – инфраструктура и нови проекти“. Управителят на Идея Хоум Ивайло Митев беше говорител на темата Нови жилищни проекти в София. 

Събитието се състоя на 16 септември 2022 г. в конферентната зала на хотел “InterContinental Sofia” от 10 часа.

Нови жилищни проекти в София беше панелът, в който участваше Ивайло Митев, управителят на Идея Хоум. Той представи най-новият ни проект - SHEPA. Ето какво каза той по темата на конференцията и за новият проект на Идея Хоум:

“За някои от нашите клиенти покупката на имот е мечтата и начинанието в живота им и именно за това трябва да сме отговорни. Във връзка със съвремието, всички се стремим да прилагаме съвременни решения, които да пестят енергия във всяка форма. Както и в новия ни проект ще видите, имаме големи площи от озеленяване и екстензивни покриви и прочие. Идеята е действително да оптимизираме някои разходи, действително да приемаме голяма част от дъждовните води и да постигнем различни видове ефекти от това. 

Разсъждавайки върху това каква е целта ние стигнахме до един термин, който аз се заех да проверя дали наистина съществува в лексиката някъде по света. Терминът е архитектурна емпатия, тоест това е съпричастността на сградата към нейните обитатели, начинът, по който тя ги кара да се чувстват в нея, ергономията, която им предоставя и така нататък. 

Разбира се, устойчивите решения са най-важното, за да бъде постигнат такъв резултат. В случая наистина съвремието ни налага да обърнем особено внимание върху енергийната ефективност.

Ние наблюдаваме нашите проекти през годините - как живеят и къде настъпва най-голяма амортизация. В този проект сме обърнали особено внимание на амортизацията на общите части и как ще изглеждат те през годините. Взаимствали сме до някъде от някои скандинавски модели. В сградата има страшно много видими бетони и много материали, които са с много малък процент на амортизация. Даже някои от материалите се облагородяват през годините като например кортен структурата, по която ще върви допълнително фасадно озеленяване. През годините тя патинира и става все по-благородна. Видимите бетони, които сме предвидили в общите части граничат с нула процента амортизация. 

Имаме задълбочен подход и към самите функционални разпределения в жилищата. Целта ни беше да достигнем максимум ергономия и максимум използване на пространствата. 

В общи линии това е бъдещето на града. С всеки наш проект ние променяме и изграждаме облика на столицата. Тъй че, апелирам към всички, които участват на този пазар да бъдат по-отговорни. 

Ние знаем, че реализирането на тези проекти е много трудно. 

В тази връзка, ние от Идея Хоум сме решили, че поне 10% от нашето портфолио през годините ще бъде допълнено с пръствието на такъв тип проекти. Тези сгради крият зад себе си много детайл, много трудни решения, понякога се реализират по бавно, за да могат да се пазат технологични процеси и за жалост, една компания, която иска устойчиво да присъства на пазара не може да си позволи в портфолиото си да има 100% такива проекти. Пазарната среда в България все още не го позволява. Регулаторната политика и подкрепата на държава и община към настоящия момент са много слаби или отсъстват в някои отношения. Има и редица друфи проблеми и затруднения. 

С тази сграда ние поставяме една нова линия в нашето портфолио - линята Limited. Ще се стараем поне по една сграда от общия ни обем на проекти да бъде част от серията Limited.”

Цялата реч може да видите в нашия YouTube канал, както и още много видео съдържание от нас.

Повече за нашия най-нов проект - SHEPA, можете да видите в уебсайта ни.

При интерес, разгледайте сградите, които ние от Идея Хоум предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Ако някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас, изпратите ни Вашето запитване и ние ще се свържем с Вас.