Начало / Новини / Интересът към луксозните имоти се увеличава

Новини

Интересът към луксозните имоти се увеличава

Интересът към луксозни недвижими имоти продължава да се увеличава в международен мащаб. Всичко, което се случва на нашия пазар е аналогично на всичко, което се случва и с пазара по света. В България този интерес се наблюдава през последните няколко години. Ръст има от 2017 година насам, но от началото на коронавируса той се е увеличил драстично. Ниските лихви на ипотечните кредити също са причина пазарът на жилища да расте.

Търсенето на жилища все повече се усилва. Увеличаването на платежоспособни клиенти в световен мащаб е една от причините да се търсят все повече луксозни или големи имоти. 38% от платежоспособните клиенти предвиждат подобен тип инвестиция през следващите три години. В същото време интересът към продажби остава значително по-нисък – 23%. Това несъответствие на пазара води до по-високи цени. Освен това води до по-голяма активност от страна на заинтересованите купувачи и ускорява сключването на сделки. И през тази година търсенето ще продължи да бъде голямо и ще трябва да бъде задоволено от по-голямо налично предлагане. За да бъдат клиентите във възможно най-добра позиция, експертите съветват да планират инвестицията си отрано. Ако сте решили да инвестирате в нов имот, прочетете как да изберете перфектното жилище за Вас.  

Освен икономическите фактори, които оказват влияние върху луксозния пазар на недвижими имоти, политическите явления също въздействат на продажбите. Политическа нестабилност, политизация на имуществената собственост и заплаха от тероризъм са сред факторите, върху които чуждестранните клиенти най-често се фокусират при инвестиция в луксозен имот.

Как пандемията влияе на интереса към луксозните имоти?

Заради пандемията пазарът се промени много. Тя удари икономиката и попречи на много бизнеси. Най-различни ниши бяха заплашени от фалит. Пазарът на имоти обаче расте в почти всички големи икономики по света. Пандемията е довела до ръст в цените на жилищата. Повишението е наистина мащабно. Това от своя страна създава сериозни тревоги сред икономистите относно финансовата стабилност.

От началото на пандемията се наблюдава голям ръст при пазара на имоти. Особено голям е интересът към големи или луксозни жилища. Това е нормално явление, тъй като хората днес прекарват много повече време в домовете си заради Коронавируса. Хората от средната и над средна класа все по-често се замислят за покупка на къща или смяна на сегашното жилище с по-широко или по-функционално именно заради това.

Често се налагаше да работим или да учим от вкъщи. Когато цялото семейство остане у дома, трябва много повече пространство, за да може всеки да върши задълженията си. Купувачите търсят по-голяма жилищна площ, където да пренесат пространства за работа и учене, за това големите и луксозните жилища се превръщат в много желани. 

Тенденцията от няколко години насам е да е търси ново строителство и това се запазва по време на пандемията. Ако не знаете кое да изберете, прочетете нашия блог пост - Защо да изберем новото строителство. Новото строителство се налага като предпочитана категория в сегмента на луксозните имоти, особено сред по-новите поколения купувачи. Все по-активни младите хора, които предпочитат къщи или апартаменти в малки бутикови сгради или в затворени комплекси в бързоразвиващите се райони на София, както и в полите на Витоша. Кое е най-подходящото място за нов дом в София, можете да разберете тук.  Много хора в предпенсионна възраст също се оглеждат за инвестиция в луксозен имот, търсейки стабилно и доходоносно вложение за спестяванията си.

За повечето хора емоционалната стойност на едно жилище е от огромно значение. Често дори превъзхожда неговите характеристики. При купувачите на луксозни имоти това се наблюдава още по-засилено.Повечето клиенти виждат своя дом като много повече от място за обитаване или просто инвестиция. Емоционалната стойност е основополагаща, тъй като създава у платежоспособните клиенти чувството за сигурност и спокойствие, които са от огромно значение при избора на дом.


Това са сградите, които ние от Идея Хоум предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Сигурни сме, че някой от тях е подходящ за Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас. Изпратете ни вашето запитване и ние ще се свържем с Вас.