Начало / Новини / Строителни материали от найлонови торбички в Египет

Новини

Строителни материали от найлонови торбички в Египет

Милиарди найлонови торбички, изхвърлени на боклука, ще влязат в строителната индустрия на Египет.

Египетски стартъп си е поставил за цел да превърне повече от пет милиарда найлонови торбички в плочки, по-твърди от циментовите, пише Ройтерс.

Тази иновация се явява решение на два важни проблема - тоновете отпадъци, навлизащи в Средиземно море, и високи нива на емисиите, отделяни от строителния сектор, според БТА.

"Досега сме рециклирали повече от пет милиона найлонови торбички, но това е само началото", обясни съоснователят на "ТайлГрийн" Халед Рафат. "Целта ни е до 2025 г. да сме рециклирали повече от пет милиарда найлонови торбички".

Във фабриката на компанията, намираща се в покрайнините на Кайро, работници носят големи варели, пълни със смесени отпадъци от пластмаса. Те ще бъдат разтопени и компресирани, след което превърнати в плочки. Получените плочки са продавани на предприемачи, занимаващи се с недвижими имоти и на компании, които ги използват за външни настилки.

Египет е сред от най-големите замърсители в Средиземноморския регион - около 74 000 тона пластмасови отпадъци годишно отиват в морето, сочат данни в доклад за 2020 г. на неправителствената организация Международен съюз за опазване на природата.

Пластмасовите отпадъци често се изхвърлят на улицата или на неофициални сметища, а също така се изгарят.

Северноафриканската държава, която беше домакин на Конференцията на Организацията на обединените нации за климата (КОП27) през ноември миналата година, забрани в последните години използването на пластмасови изделия за еднократна употреба в няколко провинции.

Министърът на околната среда Ясмин Фуад каза пред Ройтерс по време на КОП27, че правителството работи със супермаркети за забрана на пластмасови изделия за еднократна употреба до средата на 2023 г. и се стреми да ги забрани до 2024 г. в цялата страна.

От IDEA HOME считаме, че сред най- значимите проблеми пред нас, е огромното замърсяване на реки, морета и океани с пластмаси. Проучванията сочат, че тези отпадъци ще са там през следващите 800-1400 г.  Ако тенденцията не се промени, и не започнем да мислим в посока редуциране и оползотворяване на този тип отпадъци, то не ни чака нищо добро. 

Тази иновация, която пристига от Египет, провокира към размисъл за важни теми. Ние  от IDEA HOME работим с мисъл за бъдещето във всеки наш проект и вярваме, че трябва да строим и продаваме апартаменти, които подобряват и променят цялостната среда на живот, затова стискаме палци на този египетски стартъп и се надяваме да е устойчив поне колкото египетските пирамиди!