Начало / Новини / Предимства и недостатъци на ниските и високите етажи

Новини

Предимства и недостатъци на ниските и високите етажи

Всеки етаж има своите предимства и недостатъци. Много хора не харесват първите и последните, а искат среден етаж, но според нас няма защо да е така. Всеки етаж има предимства в зависимост от Вашите предпочитания. Повечето предимства и недостатъци на определен етаж зависят и от сградата, в която се намират. Сега ще разгледаме какви са те.

Ниските етажи

Ниските етажи определено не са предпочитани. Повечето партерни и първи етажи в сградите се използват за магазини или офиси. Хората избягват да живеят в тях. Тези етажи всъщност имат много предимства, но много зависи какво търсите Вие и какви са предпочитанията Ви. Разбира се, имат и недостатъци, но това е нормално за всеки един етаж. Много зависи дали за Вас предимствата са достатъчни пред недостатъците. 

Предимства

Първото предимство е цената. Тъй като много хора не искат жилища на ниските етажи и няма голямо търсене или интерес, цените са по-ниски отколкото на по-високите етажи. Дори апартамент в същата сграда да е със същото разположение и квадратиура той може да е доста по-евтин, когато е на първия етаж.

Много често тези апартаменти имат допълнително пространство. Разполагат с градини или дворове, много по-големи от терасите на горните етажи. Така получавате повече квадратни метри, което винаги е плюс. Това може да повлияе и на оценката на апартамента. Всичко това е огромен бонус за Вас.

Ако имате страх от височини, тези апартаменти са идеални за Вас. Освен това, при липса на асансьор или наличието на някаква повреда няма да има никакви неудобства за Вас. Има малко или никакви стъпала. Това е много подходящо за по-възрастните, хората с увреждания или семействата с колички. Заради това, че е близо до изхода и няма много стъпала, има възможност за бърза евакуация при бедствие. Също така, при нанасяне сте много улеснени. Не трябва да качвате нищо по стълбите или да се притеснявате дали ще се събере в асансьора. Нанасянето в апартамента ще е много по-бързо и по-лесно.

Друго основно предимство на ниските етажи е стабилния термичен праг. Така няма да се налага да издържате на екстремни температури или да харчите допълнителни пари за отопление.

Освен всичко това, няма съседи под Вас. Няма да се притеснявате, че пречите на някого с шум. 

Недостатъци

Един от най-основните недостатъци е липсата на естествена светлина или наличието на много ограничена такава. Това е голям недостатък за повечето хора. Точно по тази причина много от тези апартаменти не се използват за живеене. Хората инвестират в тях, за да ги ползват за офиси или ги отдават под наем. Когато наемете апартамент на по-ниските етажи няма да има разлика в цената, но, когато го купувате, ще е много по-евтино.

Замърсяването на въздуха е много по-голямо, от колкото на по-високите етажи. Замърсяването от колите е много голямо особено, когато сградата се намира близо до голям булевард. Освен това шума е много повече. Когато се намира до булевард, непрекъснато минават коли или градски транспорт и това е голям недостатък. Понякога може да Ви пречи дори на съня. Освен това минаващия поток от хора е целодневен. Ако има градинка или пейка под прозореца, хората може да създават много голям шум.

Тези апартаменти са много по-уязвими. Много често биват набелязани от крадци. Трябва да се пазите от тях, което може да Ви струва допълнителни пари за защитни механизми. Трябва да инвестирате в решетки, СОТ или ролетни щори, за да сте сигурни в своята безопасност. Разходите Ви за подобни механизми ще са доста по-големи на тези етажи, от колкото на по-високите.

Високите етажи

Някои хора предпочитат високите етажи заради гледката или по-чистия въздух. Но много малко хора избират последните етажи. Повечето хора ги избягват по много различни причини, но последните етажи имат и предимства. Въпреки това, зависи от човека и неговите предпочитания. Много хора имат страх от височини и за това избягват високите етажи. Други пък държат на гледка за това избират точно тях.

Предимства

Качеството на живот при по-високите етажи определено е на лице. Най-важните и основните предимства на високите етажи са чистия въздух и по-малкото шум. Определено въздухът на по-високо е много по-чист от колкото на ниските етажи. Освен това шума е доста по-малко. Ако сградата се намира в близост до булевард, отново ще има шум, но със сигурност ще е много по-малко от колкото на ниските етажи и няма да пречи особено. Няма да имате пряк контакт с външната среда и не трябва да понасяте непрекъснатия шум от хора, коли, градски транспорт и така нататък.

Друго основно предимство е гледката. Тя е доста по-хубава от колкото на по-ниските етажи. Понякога от последните етажи се разкрива панорамна гледка към града, която е много предпочитана от някои хора.

Плюс при високите етажи определено е повечето естествена светлина. На ниските етажи тази светлина е много малко или няма никаква. Това разбира се зависи и от разположението на апартамента, както и на сградата.

При последните етажи предимство е липсата на съседи от горе. Над Вас няма да има никого. Няма да има кой да създава шум и да Ви пречи. 

Недостатъци

Един от недостатъците е температурата. Може да бъде прекалено топло или студено, в зависимост от сезона. Това създава допълнителни разходи за отопление и създава неудобство. При по-ниските етажи този недостатък липсва. Освен това, когато сте на последния етаж, има опасност от течове на покрива, ако строителството на сградата е некачествено.

Когато има повреда на асансьора, това създава големи неудобства особено за хора с увреждания или семейства с деца. Изкачването до високите етажи е много по-трудно и дълго. Отнема много време и може значително да затрудни много хора. При някакво бедствие или пожар евакуацията също е много по-трудна и бавна заради многото стълби. 

Въпреки, че гледката е част от предимствата, понякога може да се окаже и минус. Заради нея, цените може да са много по-високи. Когато гледката е наистина хубава и си заслужава, цените на имота са доста по-високи. 

Шум от улицата почти няма и трудно може да пречи дори, когато има ремонт или нещо подобно, но пък шумът от блока е повече. Понякога има много шум от асансьорната клетка, което създава известно неудобство. 

Изводът е, че всеки един етаж има своите предимства и недостатъци. Всичко зависи от разположението на апартамента и сградата, както и от Вашите предпочитания и изисквания. Домът Ви може да е комфортен и уютен без значение на кой етаж се нмира. Ако почивствате някой апартамент, за своя дом мечта, не трябва етажът, на който се намира, да Ви спира. 

Това са нашите сгради, а това са обектите ни за продажба. Ако търсите своя мечтан дом и още не сте го намерили, ние от Идея Хоум ще се раздваме да Ви помогнем. Ако имате интерес или някакви допълнителни въпроси, можете да се свържете с нас или да ни изпратите своето запитване.