Начало / Новини / София опитва да ограничи бутафорното озеленяване при нови строежи

Новини

София опитва да ограничи бутафорното озеленяване при нови строежи

Обсъждат се нови промени в наредбата за озеленяване. Те целят да се ограничи бутафорното озеленяване при новите строежи. 

София ще се опита да ограничи практиката задължителното озеленяване при ново строителство да се прави с растения в кашпи, които в един момент изчезват от вече пуснатите в експлатация сгради. С промени в наредбата за зелените площи, които предстои да се гласуват от общинския съвет, се въвеждат изисквания за минимален почвен слой за насажденията, както и минимален обем на пръстта, в която са поставени.

Ограничава се и възможността задължителното озеленяване да се прави по покриви, тераси и върху паркинги, което също е начин за застрояване на по-голяма площ при спазване на нормативите за зеленина.

Освен това се въвежда и изискване при изграждането на големи паркинги към обществени сгради, те да не са асфалтирани, а настилката да е водопропусклива. Ще трябва да се предвижда и озеленяване около местата за паркиране.

Промените в наредбата за озеленяване, предложени от общината и група общински съветници, бяха обявени за обществено обсъждане в началото на май и в момента се обсъждат от комисиите в Столичния общински съвет.

Изисквания за озеленяване

Според проекта за промени при застрояване от и над 60% в централните градски зони по изключение ще се допуска озеленяването да не е на терена, а на покриви, тераси или върху подземни гаражи. За останалите зони със средно и високо застрояване се допуска озеленяването да се разполага върху закрити паркинги, но при определени условия. Те са основно дебелината на почвения слой. За дървета тя трябва да е минимум 120 см, за храсти – 60 см, за тревна растителност – 40 см.

Според арх. Бойка Къдрева, която представи промените в комисията по архитектура към общинския съвет, именно изискването за дебелината на почвения слой е една от мерките, с които се прави опит да се предотврати масовата практика задължителното озеленяване да се прави с растения в кашпи.

Паркинги с дървета

При изграждането на паркинги за над 50 коли или с площ над 1500 кв. метра се въвежда изискване да се поставя водопропусклива настилка. Между редовете с паркоместа пък трябва да има ивици за засаждане на дървета. Те трябва да са широки поне 80 см.

Според арх. Къдрева това би трябвало да предотврати превръщането на паркингите в града в топлинни острови, които се напичат през лятото и това води до повишаване на температурата около тях.

Новите правила въвеждат и изискване при застрояване в терени над 2 дка задължително да се прави и резервоар за събиране на дъждовна вода, която да се ползва за напояване на растителността към бъдещата сграда.

Компесаторното озеленяване – в имота

Според новите правила, когато инвеститори трябва да направят залесяване, за да компенсират отсичането на дървета заради строителство, то новите дървета трябва да се посадят в имота, в който са били премахнатите.

Изключение се допуска в случай, че дърветата надхвърлят минималния процент висока растителност. Тогава общинските структури ще посочват къде да се посадят новите дървета. Посочва се, че компесаторното залесяване не може да е алтернатива на задължителното озеленяване, което се изисква от устройствените параметри.

Ние от Идея Хоум подкрепяме опитите за ограничаване на бутафорното озеленяване в София. Смятаме, че промените в наредбата за озеленяване биха помогнали за благоприятното развитие на нашата столица. Предстои тези промени да се гласуват от общинския съвет.

Ние създаваме сградите си с безкомпромисно внимание към детайла, прецизно изпълнение и перфектна пропорция между естетика и функционалност. Всичко това допринася, хората намерили своя дом при нас да се чувстват уютно и комфортно.

При интерес, разгледайте сградите, които ние от Идея Хоум предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Ако някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас, изпратите ни Вашето запитване и ние ще се свържем с Вас.