Начало / Новини / Жилищата в България са поскъпнали с над средното за ЕС от 2010 г. насам

Новини

Жилищата в България са поскъпнали с над средното за ЕС от 2010 г. насам

Поскъпването на жилищата в България от 2010 г. насам е над средното за Европейския съюз. Цените в страната са скочили с 43%, докато ръстът в ЕС е 39%, показват данните на Евростат към третото тримесечие на 2021 г.

От 2010 г. до третото тримесечие на 2021 г. наемите средно в ЕС са се повишили 16%, а цените на жилищата - 39%. Като цяло жилищата са поскъпнали в 23 държави и са поевтинели в четири. Най-голям ръст има в Естония (141%), Унгария (118%), Люксембург (117%), Латвия (106%) и Австрия (104%). В същото време спад се отчита в Гърция (-28%), Италия (-12%), Кипър (-6%) и Испания (-0.5%).

При наемите повишение се наблюдава в 25 държави, а две отчитат спад. Отново с най-голям ръст е Естония (162%), следвана от Литва (111%) и Ирландия (68%). Понижение има в Гърция (-25%) и Кипър (-3%).

Най-голямо е намалението на цените в Гърция - с 28,1%. В този период страната навлезе в сериозна криза и се нуждаеше от подкрепата на останалите държави от ЕС и финансови институции. Заради голямата криза южната ни съседка изгуби 25% от брутния си вътрешен продукт. Затова не е изненада и намалението на наемите в Гърция за това десетилетие. Според данните на Евростат спадът е от 25,2 на сто.

Най-рязко поскъпване на имотите в страните, които следи Евростат (ЕС и Европейското икономическо пространство), има в Исландия - за последното десетилетие увеличението е от почти 130 на сто.

У нас ръстът от 2010 г. до третото тримесечие на 2021 г. надхвърля 40%, а този на наемите - 15%.

Какво предстои през 2022 г.?

И през тази година търсенето ще продължи да бъде голямо и ще трябва да бъде задоволено от по-голямо налично предлагане.

Търсенето ще продължава да бъде стимулирано от нуждата от собствено жилище, така и от желание за вложение в сигурен актив с цел предпазване от инфлация и други рискове, които предстоят, както и от нежеланието на банките да съхраняват депозити с големи наличности и да ги наказват с такси. Повече за инфлацията и как влияе на строителството може да прочетете тук.

Прогнозите за пазара на жилища през 2022 г. са различни. Някои смятат, че цените ще продължават да се повишават, а други, че ще спрат. Но всички са на мнението, че българският пазар има нужда от нормализиране и известно балансиране.

Ние от Идея Хоум се стараем да запазим равновесието между купувач и продавач. Държим на нашите клиенти и винаги предлагаме най-добро за тях. Нашите проекти винаги са най-високо качество, защото това е от голямо значение за нас. Стремим се цените ни винаги да отговарят на качеството, състоянието на пазара и всички останали фактори, които се взимат под внимание. 

Това са сградите, които ние предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Сигурни сме, че някой от тях е подходящ за Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас. Изпратете ни вашето запитване и ние ще се свържем с Вас.