Начало / Новини / Защо да изберем покупка вместо наем на жилище

Новини

Защо да изберем покупка вместо наем на жилище

При всеки човек идва момент, в който трябва да реши дали да живее под наем или да закупи собствено жилище. Всеки има своите предпочитания и разбирания. Някои хора се доверяват изцяло на цифрите, други взимат това решение емоционално. 

За много хора жилището под наем няма смисъл. Те не виждат логика в това да дават пари на наемодателите всеки месец и накрая да нямат нищо. За тях е по-добре да дават тези пари на банката, но накрая да имат собствен апартамент. Но това да се установиш някъде не е лесно. За много хора е немислимо цял живот да живеят на едно и също място. По-лесно е да живеят под наем, защото така могат да пътуват и да се местят непрекъснато. Това е въпрос на начин на живот и предпочитания. Всеки човек сам решава кой вариант е най-подходящ за него. Ако Вие все още се чудите и не знаете кое да изберете, сега ще разгледаме предимствата на покупка вместо наем на жилище. 

Предимства на собственото жилище

  • Грижа за бъдещето - Не трябва да забравяте, че този вид инвестиция е дългосрочна. Ако сега инвестирате в недвижим имот, освен за своето бъдеще, можете да се погрижете за бъдещето на децата си. Един ден ще можете да прехвърлите своите инвестиции на тях.

  • Имате свобода - Може би най-основното предимство на собственото жилище е, че е можете да правите с него каквото искате. Не трябва да искате позволение от хазяите си, а можете да го направите по ваш вкус. Не се съобразявате с никой. Можете да направите ремонт, когато поискате и какъвто поискате. Ако живеете под наем, трябва да искате разрешението за всяко нещо. Често не позволяват дори да пребоядисате стените. Освен това не винаги можете да смените мебелите, ако апартаментът е обзаведен. Трябва да живеете по вкуса на някой друг, а не по вашия.

  • Имотът е актив - Едно от най-големите предимства да закупите жилище е, че този дом ще бъде вид инвестиция. Жилището Ви е актив, който ще увеличава стойността си с всяка една изминала година - поне в повечето случаи.

  • Сигурност и стабилност - Една от основните причини много хора да предпочитат собствено жилище е сигурността. Когато живееш под наем, не можеш да имаш същата сигурност и стабилност, както когато живееш в собственото си жилище. Често се случва хазяите да искат да напуснете жилището предварително. Да се е случило нещо и да се нуждаят от жилището или някой друг да им дава повече пари от вас. А понякога, просто не се разбирате. При собственото жилище няма такива проблеми. Там знаете, че може да разчитате на своя дом винаги.

Недостатъците на жилище под наем

  • Накрая нямате нищо свое - Най-големия недостатък на живота под наем е, че накрая нямате нищо. Колкото и години да живеете на едно място и да плащате наем, накрая оставате с празни ръце и нямате нищо свое. Ако не смятате, че ще се местите, по-добрия вариант е да инвестирате в собствено жилище. Така ще изплащате заем, но накрая ще имате нещо свое. 

  • Несигурност - Вече споменахме колко по-голяма сигурност може да има човек в собственото си жилище. Когато живеете под наем, никога не знаете за колко време ще е. Наемодателят може да Ви съобщи във всеки един момент, че трябва да се изнесете от жилището. 

  • Нямате свобода - При жилището под наем трябва да обсъждате всеки един ремонт с наемодателя. За най-малките освежителни ремонти или смяна на мебелите трябва първо да питате за съгласие. Не всеки наемодател е съгласен с каквито и да е ремонти. 

  • Трудности с домашните любимци - Ако имате домашен любимец, може да имате затруднение в намирането на квартира. Част от наемодателите не позволяват домашни любимци, което прави търсенето на подходящо жилище доста трудно. При собственото жилище няма да имате подобен проблем.

Животът под наем понякога е правилното и по-доброто решение. Всичко зависи от човека и неговите предпочитания, начин на живот и възможности. Но предимствата на собственото жилище определено са повече. Когато се чудите кое от двете да изберете, е важно да обърнете внимание на всички тези предимства.  

Ако имате интерес, разгледайте сградите, които ние от Идея Хоум предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Ако някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас, изпратите ни Вашето запитване и ние ще се свържем с Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас.