Начало / Новини / През 2022 г. строителството е достигнало рекордни нива от последните 13 години

Новини

През 2022 г. строителството е достигнало рекордни нива от последните 13 години

 

Общата площ на започнатото ново строителство през изминалата 2022 г. бележи ръст с 14 на сто спрямо 2021 г., съобщи в интервю за БТА Петър Мастиков - главен анализатор на Националния регистър за ново строителство.

През последните години жилищното строителство е основен двигател на тези ръстове, като на сегмента се падат над 75 на сто от стартираните площи и през настоящата година. Жилищната индустрия е с потенциал за растеж, допълни експертът.

София-град продължава да е лидер в този вид строителство и за миналата година в столицата се отчита 28% ръст с над 3,140 млн. квадратни метра стартирана разгъната застроена площ, което е със 700 000 квадратни метра повече.

Област Пловдив също се развива с големи темпове през последните години, като  за миналата е отчетен рекорден обем за региона площи - над 1,4 млн. квадратни метра РЗП, преминали в етап за строеж, което е ръст от 5 на сто спрямо 2021 г


Варна и Бургас заемат трето и четвърто място в строителния сегмент с тенденция на ръстове - съответно над 22 на сто и 14 на сто. В Стара Загора и София област са отчетени над 260 000 квадратни метра нови площи стартирано строителство.

Източник: БТА