Начало / Новини / Прогнози за пазара на жилища през 2023

Новини

Прогнози за пазара на жилища през 2023

Цените на недвижимите имоти в България и по света се повишиха през последните две години. Заедно с цените продължава да расте и интересът. Повечето купувачи смятат, че цените ще продължават да се покачват за това искат да инвестират сега.

Всичко, което се случва на нашия пазар е аналогично на всичко, което се случва и с пазара по света. Това се дължи на много фактори. Заради пандемията пазарът се промени много. Тези промени се отразяват и до днес.

Според повечето експерти цените на имотите в столицата ще продължат да растат и през 2023 година - като ръстът ще е поне на нивото на общата инфлация, а вероятно и над него.

Възможността за имотен балон намалява, ако голям брой от предлаганите жилища са ново строителство - а точно такъв е случаят в столицата. Това е така, защото новото строителство мотивира цените на пазара, а инвеститорите следят какво и на каква цена могат да продадат.

През последните месеци имаше известен спад в сделките с имоти в България. Мнозина виждат в по-малкото сделки на жилищния пазар в България ясен знак, че на него започва очакваното захлаждане. Това вече се случва на пазарите в САЩ и в Европа и е логично развитие предвид цикличността на пазара.

Не са малко и хората, които разглеждат забавянето като белег на нормализация. Казват, че пазарът е имал твърде силен импулс от ковид кризата и сега търси новото си равновесие.

Има редица индикатори за предстоящо охлаждане на имотния пазар, всичко ще зависи от представянето на икономиката, развитието на пазара на труда, тенденциите при заплатите и при лихвите по ипотечните кредити.

Огромно количество пари бяха напечатани за помощи за пандемията. Това е една от причините за инфлацията и за поскъпването. Освен това е и основна причина за големият интерес към недвижимите имоти. Хората започнаха да се страхуват, че заради инфлацията ще изгубят спестяванията си и започнаха да ги инвестират. Ако искате да разберете повече за инфлацията и как тя влияе на строителството, можете да прочетете в блог поста ни.

Последните няколко години лихвите са рекордно ниски, а достъпът до ипотечен кредит много лесен. Това доведе до ръст на купувачите и на интереса. В зависимост от това как се променят лихвите през следващата година, това може и да се промени.
Това, което се очаква да повлияе на пазара на недвижими имоти, е политиката на Европейската централна банка по отношение на лихвите и мерките за намаляване на инфлацията, като вече има тенденция за леко покачване на лихвите на търговските банки в страната.

По-голямата опасност за пазара на недвижими имоти у нас би се породила, ако ръстът на цените на жилищата започне да превишава ръста на доходите на българите. Ако това се случи и то за продължителен период, има вероятност нашият пазар да стане недостъпен за голяма част от хората. Това вече е факт в някои европейски пазари.

Това са само част от прогнозите за пазара през 2023г. Всеки се справя различно с покачващите се цени. Никой не знае със сигурност как ще реагират купувачите, ако цените продължат да растат или, ако банките увеличат лихвите.

Ние от Идея Хоум се стараем да запазим равновесието между купувач и продавач. Държим на нашите клиенти и винаги предлагаме най-добро за тях. Нашите проекти винаги са най-високо качество, защото е от голямо значение за нас. Стремим се цените ни винаги да отговарят на качеството, състоянието на пазара и всички останали фактори, които се взимат под внимание.

Това са сградите, които ние предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Сигурни сме, че някой от тях е подходящ за Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас. Изпратете ни вашето запитване и ние ще се свържем с Вас.