Начало / Новини / Прогнози за пазара на жилища през 2022 г.

Новини

Прогнози за пазара на жилища през 2022 г.

Цените на недвижимите имоти в България се повишиха много последните две години. Заедно с цените се повиши и интересът. Той продължава да расте и в момента. Повечето купувачи смятат, че цените ще продължават да се покачват за това искат да инвестират сега.

Всичко, което се случва на нашия пазар е аналогично на всичко, което се случва и с пазара по света. Това се дължи на много фактори. Заради пандемията пазарът се промени много. Тя удари икономиката и попречи на много бизнеси. Най-различни ниши бяха заплашени от фалит. Пазарът на имоти обаче расте в почти всички големи икономики по света. Пандемията е довела до ръст в цените на жилищата. Повишението е наистина мащабно. Това от своя страна създава сериозни тревоги сред икономистите относно финансовата стабилност.

Сделките с имоти в страната са с 20% повече като брой в сравнение с 2019 г. по данни до края на септември 2021. Цените продължават да вървят нагоре. Очакваният им среден годишен ръст в София е около 10%. Лихвите са рекордно ниски и ипотечното кредитиране нараства с темпове, невиждани от 2008-2009 г.

Поскъпването на материалите скоро ще се отрази много на цените на недвижимите имоти. Засега повечето предприемачи и инвеститори поемат поскъпването от маржа си и не го прехвърлят върху купувачите. Ако поскъпването не спре, а продължава да расте с такава скорост, ще се отрази на крайната цена на жилищата. За покачващите се цени на материалите можете да прочетете тук

Огромно количество пари бяха напечатани за помощи за пандемията. Това е една от причините за инфлацията и за поскъпването. Освен това е и основна причина за големият интерес към недвижимите имоти. Хората започнаха да се страхуват, че заради инфлацията ще изгубят спестяванията си и започнаха да ги инвестират. Ако искате да разберете повече за инфлацията и как тя влияе на строителството, можете да прочетете в блог поста ни.

Прогнозите от специалисти за 2022 г. са различни. Някои смятат, че достъпността на жилищата бавно ще се влошава, тъй като, макар и в умерени пропорции, темповете на нарастване на цените на жилищата най-вероятно ще изпреварват темповете на нарастване на доходите.

Последните няколко години лихвите са рекордно ниски, а достъпът до ипотечен кредит много лесен. Това доведе до ръст на купувачите и на интереса. Специалистите смятат, че е много възможно това да се промени през 2022 г. Те смятат, че е много възможно лихвите да се увеличат до средата на годината. Освен това, се предвижда по-труден достъп до кредити, което също би намалило купувачите.

Други смятат, че цените няма да спират да растат, че лихвите ще останат ниски през цялата година и това ще мотивира все повече хора да инвестират в недвижимо имущество. Но всички са на мнението, че българският пазар има нужда от нормализиране и известно балансиране.

Това са само част от прогнозите за пазара през 2022г. Всеки се справя различно с покачващите се цени. Никой не знае със сигурност как ще реагират купувачите, ако цените продължат да растат или, ако банките увеличат лихвите. 

Ние от Идея Хоум се стараем да запазим равновесието между купувач и продавач. Държим на нашите клиенти и винаги предлагаме най-добро за тях. Нашите проекти винаги са най-високо качество, защото е от голямо значение за нас. Стремим се цените ни винаги да отговарят на качеството, състоянието на пазара и всички останали фактори, които се взимат под внимание. 

Това са сградите, които ние предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Сигурни сме, че някой от тях е подходящ за Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас. Изпратете ни вашето запитване и ние ще се свържем с Вас.