Начало / Новини / Кръговият подход - решение за високите цени на строителните материали

Новини

Кръговият подход - решение за високите цени на строителните материали

Експертите твърдят, че строителството ще играе централна роля за постигането на климатичните цели на Европейския съюз. Секторът също трябва да се трансформира, за да е в унисон с политиките за въглеродна неутралност и да отговори на проблемите с нарасналите цени на строителните материали. Това стана ясно по време на дискусия в Брюксел за предизвикателствата пред строителната индустрия в страните членки на ЕС, организирана от онлайн портала EURACTIV и подкрепена от „Главболгарстрой“.

Строителството съставлява близо 10% от БВП на ЕС, но секторът е много фрагментиран, тъй като се състои предимно от малки компании. Затова тежестта на сектора в европейската икономика като цяло е била относително ниска до неотдавна, но сега той ще играе централна роля за постигането на новите екологични цели на ЕС.

Според Доменико Кампогранде, генерален директор на Европейската федерация на строителната индустрия, новите политики за декарбонизация и дигитализация на строителството ще изискват много по-голямо сътрудничество между отделните участници в него – проектанти, производители на материали, строителни компании и клиенти.

Експерти смятат, че строителния сектор трябва да възприеме кръговия подход. Строителният сектор е отговорен за голяма част от въглеродните емисии за това трябва да започне да използва този подход. Повече за това как строителството влияе на околната среда можете да прочетете в блога ни.

Какво всъщност е кръговият подход? Кръговата икономика е икономически подход, който се стреми да предотврати отпадъците, като максимизира използването на суровини или енергия. Кръговата икономика е проектирана като алтернатива на линейния модел на „вземете, използвайте / консумирайте, изхвърлете“ и го разглежда като разточителен модел, основан на използването на големи количества материали, пренебрегвайки тяхната (бъдеща) наличност и ефектите от тяхното потребление и изхвърляне.

Според Гонсало Санчес, ръководител на отдела за кръгова икономика и въглеродна неутралност в Европейското бюро за околна среда, строителната индустрия продължава да мисли по линеен начин, при който добива суровини, обработва ги и ги потребява, след което ги изхвърля. Високите цени на строителните материали, предизвикани от нарушаването на веригите за доставка по време на пандемията, обаче са показали, че е време строителният сектор да помисли за алтернативи и промяна на бизнес модела. Повече за увеличаващите се цени на материалите и как ние от Идея Хоум се справяме с тях, можете да прочетете тук

Директивата за енергийното представяне на сградите, приета през 2002 г. и ревизирана два пъти, предвижда до 2030 г. над 30 млн. сгради в ЕС да бъдат реновирани, което се очаква да създаде над 150 хил. допълнителни „зелени“ работни места в строителния сектор.

Двете основни цели на директивата са всички новопостроени сгради да бъдат въглеродно неутрални от 2030 г., а най-зле представящите се 15% от съществуващите сгради във всяка страна членка от гледна точка на енергийна ефективност да бъдат подобрени с поне един енергиен клас. Пенкова припомни, че за нежилищните сгради крайният срок за постигането на втората цел е до 2027 г., а на жилищните – до 2030 г.

Според скорошен доклад на Building Performance Institute Europe (BPIE), Новите стандарти за намаляване на въглеродните емисии в строителния сектор няма да са достатъчни за постигане на целите на Европейския съюз (ЕС) за климата за 2030 и 2050 г. Всичко по тази тема, можете да прочетете в нашия блог пост.

Ако имате интерес, разгледайте сградите, които ние от Идея Хоум предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Ако някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас, изпратите ни Вашето запитване и ние ще се свържем с Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас.