Начало / Новини / От 2028 година всички нови сгради в Европейския съюз с фотоволтаични панели

Новини

От 2028 година всички нови сгради в Европейския съюз с фотоволтаични панели

Евродепутатите в Страсбург взеха решение от 2028 г. всички нови сгради в Европейския съюз да бъдат оборудвани с фотоволтаични панели и да бъдат с нулеви вредни емисии. Това са част от мерките за увеличаване на процента на санирани жилища, понижаване на потреблението на енергия и на вредните емисии от парникови газове.

Държавите ще трябва да изготвят национални планове за саниране. За да бъде въведено като закон, предложението на Европейския парламент ще трябва да бъде подкрепено и от държавите от Евросъюза.

Докладчикът по темата в ЕП - Киран Къф смята, че новите мерки ще бъдат от полза и за България. “През последната година видяхме огромната зависимост от Русия за енергийните доставки. Бих казал на хората в България, че нашето предложение ще им помогне да се откъснат от руската енергийна зависимост за горивото, което използваме да отопляваме домовете си, а също така можем да пестим пари, ако санираме нашите жилища”.

ЕП предлага новите обществени сгради да бъдат с нулеви емисии още от 2026 г., а новите жилищни сгради от 2028 г. Амбициозните планове предлагат добри възможности за строителния сектор, а държавите трябва да разработят схеми за финансово подпомагане. Според ЕП, европейския бюджет разполага с достатъчно средства за това. ЕС е готов да предостави помощ на България през Плановете за възстановяване и устойчивост, през структурните фондове, през InvestEU. 

Според Киран Къф “Някои хора ще имат нужда от 100 процента финансиране от държавата, други ще имат нужда от заем, за да покрият част от разходите, но мисля, че когато това предложение стане закон, то ще предостави огромни възможности и за строителния сектор, ще осигури добре платени работни места за българите”.

Паметници, църкви и други исторически сгради могат да бъдат изключени от санирането. Държавите ще могат да освободят и обществените социални жилища от прилагането на правилата, ако преценят, че санирането ще доведе до увеличаване на наемите.

Ние от Идея Хоум подкрепяме изцяло включването на енергийна ефективност в строителството. Ние реализираме проектите си чрез най-добрите материали и инженерни практики. Те са винаги съобразени с най- новите европейски стандарти за строителство и енергийна ефективност. 

Създаваме сградите си с безкомпромисно внимание към детайла, прецизно изпълнение и перфектна пропорция между естетика и функционалност. Всичко това допринася, хората намерили своя дом при нас да се чувстват уютно и комфортно.

При интерес, разгледайте сградите, които ние от Идея Хоум предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Ако някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас, изпратите ни Вашето запитване и ние ще се свържем с Вас.