Начало / Новини / Кои сгради у нас са най-устойчиви на земетресение?

Новини

Кои сгради у нас са най-устойчиви на земетресение?

След катастрофалните земетресения в Турция и Сирия, които изравниха със земята цели селища, всеки българин се пита има ли риск за сградите, в които живеем. Тези въпроси са все по-често задавани, защото хората не знаят колко всъщност са качествени сградите в България. Все по-често хората се питат колко устойчиви са блоковете и какви превантивни мерки трябва да се вземат. Именно на тези въпроси ще Ви отговорим днес в тази статия.  

Сградите, които са построени некачествено, са най-застрашени от срутване при бедствие от мащабите на последните трусове, категорични са експертите. В риск са и тези, при които на партерните етажи са правени нерегламентирани преустройства, за да се отвори място за магазини, гаражи и т.н.

В България всички сгради, проектирани и строени след 1987 г., са изчислени да издържат до 9-а степен на 12-степенната Европейска макросеизмична скала, известна като скалата Медведев-Шпонхойер-Карник. 

Важна подробност е, че страната ни е разделена на три основни зони по сеизмичните си особености. В най-слабо активната зона сградите са изчислени да издържат до седма степен, а във втората - до осма. В райони като столицата, около Пловдив и в други сеизмично по-активни зони- до девета степен. 

За да е устойчива една сграда, тя трябва да притежава редица задължителни носещи елементи: антиземетръсни шайби, колони, пояси. Надеждни са сградите, строени в средата на миналия век, понеже стените им са от плътни тухли - с голяма дебелина. Старите кооперации също са сигурни, стига в тях да не са правени преустройства, особено на партерните етажи.

Експертите посочват, че панелките са най-устойчиви на земетръс. Основната причина за това е системата им на строеж от типа „лего“, която е достатъчно надеждна. В случая говорим за едропанелните жилищни сгради, строени през 60-те и 70-те години на 20. век. При тях са спазени всички изисквания за строително качество, твърдят специалисти. Те обясняват, че при тях в контакта на едрите панели - стенни и подови - връзката е със стоманени закладни части.

Ако в бъдеще за строителство се използва високоякостна инструментална стомана клас В, вместо досегашната въглеродна стомана клас А, сградите у нас ще бъдат практически неразрушими от земетръси. Това предлага български екип от учени към БАН, ръководен от проф. Станимир Карапетков, зам.-ректор на ТУ-София. „Това ще доведе до оскъпяване на конструкциите с 20%, но от костуемата цена (а не от пазарната, която не се отчита в изследванията по динамика на конструкции). България заслужава тази корекция на инфраструктурата и тогава трагедии като тази, която в момента се разиграва в Турция, никога повече няма да се случват“, обясни пред „Марица“ Филип Филипов от екипа. 

Ние от Идея Хоум изграждаме безупречни сгради на максимално удобни локации с високо ниво на достъпност и комуникации. Реализирани са чрез най-добрите материали и инженерни практики и са съобразени с най- новите европейски стандарти за строителство и енергийна ефективност.

Създаваме сградите си с безкомпромисно внимание към детайла, прецизно изпълнение и перфектна пропорция между естетика и функционалност!

Всичко това допринася, хората намерили своя дом при нас да се чувстват уютно и комфортно.

Сградите на ИДЕЯ ХОУМ не са просто бизнес, а дългосрочна връзка с клиента, мост, по който вървим заедно с устремен поглед в бъдещето и с надежда за един по-добър град за всички нас!

Това са сградите, които ние предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни имоти. Сигурни сме, че някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас. Изпратете ни вашето запитване и ние ще се свържем с Вас.


Източник: www.standartnews.com