Начало / Новини / Твоят нов дом - събран в една Shepa!

Новини

Твоят нов дом - събран в една Shepa!

ОТ АРХИТЕКТИТЕ

ШЕПА е нашето разбиране за място, което развива градивно социално общуване. Изключително предизвикателство, в което основната ни цел бе постигане на лека функционална структура, естествено слята с активната и разнообразна градска среда.

ШЕПА е честен подход към нуждите на хората, спонтанно наречен от нашия добър приятел д-р Камен Кирилов архитектурна емпатия.

Искахме сградата да е съпричастна с околното пространство и околното пространство да е съпричастно със сградата. Да събира обитатели и преминаващи. Да е достъпна и приветлива за всички. Да ги провокира. Да ги предизвиква. Да ги вълнува.''                                                        

ИДЕЯТА

В началото беше шега – закачливо намигване от нашата колежка градостроител арх. Неда Николова, която изследвайки всички възможни форми на застрояване, за да ни усмихне, беше предложила като последна Y-образната на ШЕПА. Получи й се, усмивката не слиза от лицата ни и днес. Беше като магнетично привличане от пръв поглед. Незабавно забравихме за всички стандартни решения и поехме по трудния път.

Водени от желанието си за създаване на апартаменти с безупречни разпределения, обединявайки строителен опит и дълги години интериорна дейност, ние от IDEA HOME и проектантите от ZOOM STUDIO направихме жилища с прецизно отношение към всяка функционална нужда. Детайлният анализ и готовите интериорни решения в разпределенията ще удовлетворят потребностите на бъдещите собственици, без да възниква необходимост от последващи промени.

ШЕПА е по-добра естетична среда – хармонична, такава, която вдъхновява, дава сигурност, спокойствие, уют.

Дизайнът ѝ се характеризира с отчетлив съвременен архитектурен подход, чисти функционални решения и добре обмислени детайли. Тя събира търговски обекти и многофункционална зала с обществен достъп, широка гама от апартаменти с индивидуални размери и идентичности, като предлага качествен живот за хора в различни житейски ситуации и им осигурява разнообразна и оживена среда.

ИМЕТО

ШЕПА привлича погледа с нестандартния си Y-образен контур и не по-малко с ефектната метална структура, която частично я обгръща. Материалът е стоманена сплав (кортен), който с времето добива ръждивокафява благородна патина, даваща едновременно усещане за солидност и непреходност. Избран, за да обединява визуално сложната форма, този архитектурно-художествен елемент определя характерното излъчване на обекта. Създава чувството за обединеност, интимност и уют, събира сякаш в шепа обитателите в този споделен дом. Така спонтанно се ражда името ШЕПА.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

ШЕПА е разположена в югозападната част на столицата, в близък до планината урбанизиран район, обединявайки 88 разнообразни жилища – студиа, лофтове, едностайни, двустайни и тристайни апартаменти.

Комуникация:

- Метростанция „Мизия“

- Автобуси 59, 60, 73

Училища, детски градини и обществени учреждения в близост:

- Нов български университет

- Национално средно училище „София“

- Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема“

- 88-мо средно училище „Димитър Попниколов“

- 149-то средно училище „Иван Хаджийски“

- Специализиран институт на франкофонията по администрация и мениджмънт

- ДГ 39 „Пролет“

- 125 ДГ „Усмивка“

- 66 СДЯ

- Smarty Детска градина

- Частен образователен комплекс „Светлина“, база Овча купел

- Българска асоциация по Таекуон-До

- МЦ „Про Вита“

- Болница за рехабилитация „Сердика“

- СМДЛ „Кандиларов“

- ДКЦ-21

- IV Многопрофилна болница за активно лечение „София“

- Денонощна аптека „Детелина“

- Dental clinic 3D

- МЦ „Нимимед“

- МЦ „Репробиомед“

- Болница „Здравето“

„Вет хаус“, ветеринарна клиника

- Първа инвестиционна банка

- Банка ДСК

Развлечения и забавления и възможности за пазар:

- Магазин „Фантастико“

- Магазин Kaufland

- „Аванти“, магазин за алкохол, цигари и хранителни стоки

- Магазин Pepco

- Магазин Deichmann

- dm – drogeriemarkt

- Easy Pay

- Пицария „Капрезе“

- Food and Play garden

- PM Chef’s Pizza bar

- The School, бар и грил

- Picantico, семеен ресторант

-Църква „Св. Цар Борис Покръстител“

- Мак Дак, игрална площадка

- Парк „Овча купел“

ФУНКЦИОНАЛНОСТ И ТЕХНИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ

На партерното ниво се помещават 11 магазина и бистро. То е пробито от няколко пешеходни артерии. През тях може да се преминава свободно, като така социално-търговската зона неусетно се слива с периферните тротоари и прилежащия парк „Кукуряк“. Ландшафтните архитектурни обеми (шкарпи) около сградата са озеленени и в тях са оформени ниши с пейки за разговори и почивка.

Над търговската зона е жилищната част. Три лъча водят обитателите към двустранно подредени жилищни единици на всички нива на сградата. Индустриалната линия на дизайна отвън продължава и в интериора. Стени от видим бетон, елементи от кортен, структурни тавани, материали и решения, гарантиращи дълговечност и устойчивост на натоварените от активна експлоатация общи части. Високи до тавана входни врати, артистично интериорно осветление, авторски постери на български творци, избрани от архитектите, индивидуално разработен дизайн на визуална комуникация, обединени в структура от елементи, които създават усещане за музей на модерното изкуство. Цилиндричното стълбищно пространство, виещо се около два асансьора с видима стоманена конструкция, се облива от пряка дневна светлина, която струи от покрива и достига до най-долните етажи.

Оформеният с екстензивна растителност от различни треви, билки, седуми, мъхове, покрив над магазините не цели да допълни основното озеленяване, а по-скоро да предостави на обитателите на първия жилищен етаж по-живописна гледка и усещане за дом с озеленен двор. Растенията остават ниски, оформят цветен килим и се развиват без специални грижи и поддръжка. Озеленени са също и покривът над рампата към подземните гаражи и подходите от тротоарите към партера. Обединяващата стоманена структура от кортен през годините ще се превърне във вертикална градина, жива и изменяща се във времето.

Денивелацията на имота и избор на принцип на паркиране провокира идеята за изграждането на многофункционална зала с прилежащ вътрешен двор. Тя е предназначена за 90 души и има всички условия за делови, артистични и празнични събития. Място, отворено за всички живущи. Място за споделяне извън мястото за обитаване.

Ако имате интерес, изпратете ни Вашето запитване или се свържете с нас.