Начало / Новини / Сделките с имоти в повечето големи градове у нас тръгнаха надолу през лятото

Новини

Сделките с имоти в повечето големи градове у нас тръгнаха надолу през лятото

Само около 20 града от 113, за които са налични данни, отбелязват ръст на сделките между юли и септември.

Всички градове с над 1000 вписани сделки през третото тримесечие на тази година, с изключение на Несебър, отбелязват спад на годишна база, сочат данни на Агенцията по вписванията.

Тенденцията за забавяне на имотния пазар в страната ни е в унисон със случващото се на други пазари в Европа и света на фона на повишаването на лихвите от централните банки и произтичащото от това вдигане и на лихвените проценти по ипотечните кредити.

През последната година строителните материали са поскъпнали с между 30 и 100 процента, като цената им продължава да се увеличава и това засяга всички дялове на строителния процес. Това оказва негативно влияние на жилищния пазар. 

В София между юли и септември са вписани 7402 сделки и те намаляват с 15,2% спрямо същия период на миналата година. 

В Пловдив през третото тримесечие са изповядани 4200 сделки с имоти, което представлява спад с 10% на годишна база. 

Варна отчита най-малкото понижение на сделките сред четирите големи града у нас през третото тримесечие с 8,4%, като за периода в морската столица има 3921 сделки.

Бургас се представя малко по-слабо със спад на сделките от 14% на годишна база до 2164. 

Единствено в Несебър се запазва тенденцията за силен ръст от последните тримесечия, но е доста по-умерено.

В Разлог, където се отразяват и сделките в Банско, е отчетен спад от 3,8%, а в Самоков, където се вписват и сделките в Боровец, спадът е с 1,9%. Изключение е Смолян, където се изповядват и сделките в Пампорово, като там ръстът достига 17,2 на сто. В Чепеларе също има минимален ръст от четири сделки спрямо същия период на миналата година.

Сред по-големите градове у нас само Благоевград отбелязва увеличаване на сделките с 1,7% спрямо третото тримесечие на миналата година. 

При всички останали има спад - в Русе спадът е с 3,2 на сто, а в Стара Загора с цели 20,9%. Във Велико Търново сделките намаляват с 15%, в Добрич – с 14,3%, а в Кюстендил – с 20,1%. Негативна е картината и в Плевен с понижение от 10 на сто, Пазарджик с 2,8%, Сливен с 14,1%, Шумен със 17,5% и Ямбол с 1,7%.

В цялата страна през третото тримесечие са вписани 62 459 сделки, като те намаляват със 7,2 на сто спрямо същия период на миналата година, когато са достигнали 67 328. От началото на годината у нас са изповядани 175 262 сделки, ръст с 1,4% спрямо същия период на 2021 г.

Тенденциите са такива в цяла Европа и в света. Все още не е ясно дали спадат ще продължава до края на годината. Някои експерти смятат, че цените ще се вдигнат и интересът ще намалее през следващите месеци. Други очакват интересът към имотния пазар да не стихва поне до края на годината.

Ние от Идея Хоум се стараем да запазим равновесието между купувач и продавач. Държим на нашите клиенти и винаги предлагаме най-добро за тях. Нашите проекти винаги са най-високо качество, защото това е от голямо значение за нас. Стремим се цените ни винаги да отговарят на качеството, състоянието на пазара и всички останали фактори, които се взимат под внимание. 

Ако имате интерес, разгледайте сградите, които ние предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Ако някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас, изпратите ни Вашето запитване и ние ще се свържем с Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас.