Начало / Новини / И сградното, и инфраструктурното строителство бележат спад на месечна и годишна база в последния месец на 2022 г.

Новини

И сградното, и инфраструктурното строителство бележат спад на месечна и годишна база в последния месец на 2022 г.

Индексът на продукцията в сектор строителство се понижава с 1,6 на сто през декември 2022 г. в сравнение с ноември 2022 г.. Намаление с 1,7 на сто е отчетено при гражданското/инженерното строителство, а при продукцията от сградното строителство - с 1,6 на сто. 

Това сочат предварителни и сезонно изгладени данни на Националния статистически институт. Спрямо декември 2021 г. строителната продукция намалява с 4,3 на сто по календарно изгладените данни. 

Понижение е отчетено както при сградното строителство - с 6,1 на сто, така и при гражданското/инженерното строителство - с 2 на сто.

Както общата строителна продукция, така и сградното и инфраструктурното строителство прекъсват серията си от два поредни месеца на годишен растеж. 

Но тенденциите в двата строителни сектора през 2022 г. са различни. Строителството на сгради е отбелязало годишен спад само в три месеца от миналата година, докато инфраструктурното строителство има само четири положителни месеца през изтеклата година.

За първи път от пандемията, която избухва през 2020 г., на годишна база има спад на жилищното строителство. 2022-а е завършила с издаването на разрешителни за 17,7% по-малко на брой жилища в сравнение с четвъртото тримесечие на предходната година.

Прогнози за пазара на жилища през 2023 година можете да прочетете в блога ни. 

Ние от Идея Хоум се стараем да запазим равновесието между купувач и продавач. Държим на нашите клиенти и винаги предлагаме най-добро за тях. Нашите проекти винаги са най-високо качество, защото това е от голямо значение за нас. Стремим се цените ни винаги да отговарят на качеството, състоянието на пазара и всички останали фактори, които се взимат под внимание. 

Ако имате интерес, разгледайте сградите, които ние предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Ако някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас, изпратите ни Вашето запитване и ние ще се свържем с Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас.

Източник: НСИ