Начало / Новини / Европейският съюз трябва да повиши стандартите си в строителния сектор

Новини

Европейският съюз трябва да повиши стандартите си в строителния сектор

Новите стандарти за намаляване на въглеродните емисии в строителния сектор няма да са достатъчни за постигане на целите на Европейския съюз (ЕС) за климата за 2030 и 2050 г., според скорошен доклад на Building Performance Institute Europe (BPIE).

Европа не вдига летвата достатъчно високо, за да намали потреблението на енергия в сградите, сочи проучването, докато континентът се бори с огромното увеличение на цените на енергията.

Само Франция и Фландрия са приложили мерки, които се считат за достатъчно амбициозни в поне една от четирите приоритетни области – постепенно премахване на изкопаемите горива, ограничаване на въглеродните емисии, определяне на минимален дял за възобновяеми източници и прилагане на обвързващи стандарти за ограничаване на енергийното потребление.

Работата на BPIE подчертава усилията, които Фландрия и Франция полагат за намаляване на емисиите от строителния сектор. По-специално, докладът споменава френската забрана за отопление чрез нафта в новите сгради от януари 2022 г., както и високите изисквания за възобновяема енергия.

Планът за поетапно премахване на изкопаемите горива във Франция обаче е оценен в жълто, което означава, че е недостатъчен, защото „липсват подробности“, особено относно постепенното спиране на газовите котли.

Въпреки това, не е сигурно дали преразглеждането на Директивата за енергийните характеристики на сградите, което беше представено от Европейската комисия (ЕК) през декември, изобщо ще доведе до промяна.

Според BPIE предложената ревизия не е достатъчно амбициозна, особено по отношение на търсените нива на ефективност.

„Сега политиците в ЕС имат възможността да подновят европейската програма за нисковъглеродни сгради“, се казва в доклада. Преразглеждането на директивата „предоставя възможност за актуализиране на дефинициите, критериите за енергийна ефективност и показателите за възобновяема енергия, амбициозните нива на стандартите и други важни елементи“, пишат още авторите на проучването.

Преразглеждането на директивата „трябва да се съсредоточи повече върху намаляването на търсенето на енергия и прилагането на принципа на енергийна ефективност“, според една от препоръките на доклада.

Строителният сектор е отговорен за 36% от въглеродните емисии в ЕС. Според Съвета за зелено строителство на Обединеното Кралство, строителният сектор използва повече от 400 милиона тона материал годишно. Голяма част от този материал има неблагоприятно въздействие върху околната среда. Повече за това как строителството влияе на околната среда можете да прочетете тук

Стандартното строителство се стреми към краткосрочни приходи. Не се интересува от ефективността, продължителността на живот на сградите или екологичното им влияние. При устойчивото строителство е точно обратното. При него не е важно да има краткосрочни печалби, а дългосрочни, които наистина да си заслужават. При устойчивите сгради всички лоши практики са намаляли. Ако тази тема Ви е интересна и искате да разберете още подробности за зеленото строителство и устойчивите сгради, можете да прочетете блог поста ни.

Това са сградите, които ние от Идея Хоум предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни имоти. Сигурни сме, че някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас. Изпратете ни вашето запитване и ние ще се свържем с Вас.