Начало / Новини / Строежът на жилища в София нарасна с 89%

Новини

Строежът на жилища в София нарасна с 89%

Строителството на жилища в България не престава да набира скорост, въпреки покачващите се цени на строителните материали. Последните няколко години имаше глобален бум на цените на жилищата. През последните две години този бум не спираше да се увеличава заради пандемията. От 2020 година до сега поскъпването е много голямо в цял свят. За това има много различни фактори. Ако искате да разберете повече за покачващите се цени и как ние от Идея Хоум се справяме с тях, прочетете блог поста ни. Строителството на жилища в страната расте и това е естествена последица от покачването на цените.

Строителството на нови жилища се увеличава в повечето области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи, както в София, така и в редица големи и по-малки населени места.

През първото тримесечие на годината в София-град е започнало строителството на 4204 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 89% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на предходната година започнатите нови жилища в столицата са 2225. В морската столица Варна пък са започнати 755 къщи и апартаменти през тримесечието. Това е с над 19% повече спрямо същия период на миналата година, когато започнатите жилища в столицата са били 634.

Общо за цялата страна през тримесечието е започнал строежът на 1269 жилищни сгради с 7657 жилища в тях и със 787,9 хил. кв. м обща застроена площ, на 11 административни сгради/офиси с 8 хил. кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 572 други сгради с 442 хил. кв. м РЗП. В сравнение със същото тримесечие на миналата година започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 27,2%, жилищата в тях са с 44,6% повече, а общата им застроена площ нараства с 19,3%.

Все повече купувачи търсят ново строителство и искат да инвестират средствата си в имоти.  Ако не знаете, защо трябва да изберете новото строителсрво, прочетете нашия блог пост.

Интересът към по-големите жилища продължава да се увеличава в международен мащаб. В България този интерес също се покачва. Ръст на този интерес има от 2017 година насам, но от началото на коронавируса се е увеличил драстично.

Делът на закупените двустайни жилища спада и достига 30%, а на тристайни са 50% от закупените апартаменти. Делът на четиристайните жилища нараства до 10%. Защо четиристайните апартаменри са на мода можете да прочетете в нашия блог.

Ако имате интерес, разгледайте сградите, които ние предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Ако някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас, изпратите ни Вашето запитване и ние ще се свържем с Вас.