Начало / Новини / Строителството на жилища в страната расте, особено в София

Новини

Строителството на жилища в страната расте, особено в София

Строителството на жилища в България не престава да набира скорост, въпреки покачващите се цени на строителните материали. Последните няколко години имаше глобален бум на цените на жилищата. През последните две години този бум не спираше да се увеличава заради пандемията. От 2020 година до сега поскъпването е много голямо в цял свят. За това има много различни фактори. Ако искате да разберете повече за покачващите се цени и как ние от Идея Хоум се справяме с тях, прочетете блог поста ни. Строителството на жилища в страната расте и това е естествена последица от покачването на цените.

Въпреки по-високите цени, повече от 30 г. се запазва тенденцията в България търсенето на имоти да е по-голямо от предлагането. Хората инвестират в жилища, въпреки голямото поскъпване последните няколко години.

София остава градът с най-голям ръст в строителството. Разрешителните в нея нарастват със средния темп за страната, но планираните жилищата - с почти 80%, а общата РЗП с 54%. 

През 2021 г. на София се падат 17% от всички строителни разрешения за жилищни сгради в България и 44% от жилищата, получили зелена светлина. Ако към това се добави и силната активност в София-област, то излиза, че в София и областта ще се строят половината от жилищата, разрешени в страната през миналата година.

С ръст от 42%, София-област е трета по брой разрешения за строеж в България, а броят на разрешените жилища е двойно по-голям, отколкото предишната година. По брой жители този район е шести.

Прогнози за пазара на жилища през 2022 година можете да прочетете в блога ни. 

Ние от Идея Хоум се стараем да запазим равновесието между купувач и продавач. Държим на нашите клиенти и винаги предлагаме най-добро за тях. Нашите проекти винаги са най-високо качество, защото това е от голямо значение за нас. Стремим се цените ни винаги да отговарят на качеството, състоянието на пазара и всички останали фактори, които се взимат под внимание. 

Ако имате интерес, разгледайте сградите, които ние предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Ако някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас, изпратите ни Вашето запитване и ние ще се свържем с Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас.