Начало / Новини / Строителството на жилища в България расте с невиждана скорост

Новини

Строителството на жилища в България расте с невиждана скорост

Строителството на жилища в България не престава да набира скорост, въпреки покачващите се цени на строителните материали. Последните няколко години имаше глобален бум на цените на жилищата. През последните две години този бум не спираше да се увеличава заради пандемията. От 2020 година до сега поскъпването е много голямо в цял свят.

Строителството на жилища в България расте с невиждан от десетилетие темп. Жилищата в процес на изграждане се увеличават с една трета към октомври. През третото тримесечие на годината, по данни на НСИ, в страната е започнало изграждането на 8823 нови жилища с над 1 млн. кв. м разгъната застроена площ (РЗП). Това е 35% ръст при броя на жилищата и 32.5% в площта им спрямо същия период година по-рано.

Обемите ново строителство са най-големите от 2010 г. насам, посочват представители на сектора. Предлагането расте бурно, а търсенето изглежда разколебано или отложено.

Ръстът в новото строителство може да бъде отдаден поне на два фактора. Силен стимул за него е рязкото нарастването на цените на жилищата през последната година. Друга възможна причина е, че поскъпването на строителството свива маржа на предприемачите и те се опитват да компенсират с по-големи обеми.

В София през третото тримесечие са разрешени с 26.5% повече жилища с 33% по-голяма РЗП спрямо година по-рано. В област Пловдив обаче жилищата са пет пъти повече, а площта им четири пъти повече на годишна база. В област Варна зелена светлина са получили два пъти повече жилища с 55% по-голяма РЗП. А в област Бургас ръстът е в рамките на 53% при жилищата и 63% на площта им.

Ако имате интерес, разгледайте сградите, които ние предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Ако някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас, изпратите ни Вашето запитване и ние ще се свържем с Вас.