Начало / Новини / Идеи за умело обзавеждане на малка спалня

Новини

Идеи за умело обзавеждане на малка спалня

Доста често малките стаи са по-трудни за обзавеждане и декориране. Много хора не знаят от къде да започнат и какво да изберат. Ограниченото пространство предполага внимателно планиране. Ако не планирате добре, може да допуснете много грешки. 

Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат:

Изберете пътя на минимализма

При подбора на мебели за спалнята се концентрирайте  основно върху опростените форми и силуети. Такива мебели се комбинират много по-лесно с останалите елементи. Така помещението ще изглежда подредено и хармонично. Избягвайте комбинирането на различни материали. От тази гледна точка отлично решение са спалните комплекти.

Светлите цветове оптически увеличават пространството

Има няколко трика за оптично уголемяване на помещението. Един от тях е използването на светли цветове, които са подходящи особено за малките спални в панелните апартаменти. За тях е добре също така да бъдат предпочетени неутрални цветови нюанси с по-хладен подтон. Те имат релаксиращ ефект и ще ви помогнат да заспите по-спокойно. Подходящи са белият цвят, най-различни оттенъци на бежовото и кафявото, синият и сивият цвят.

Не губете нито сантиметър пространство

В малката спалня си струва да използвате наистина всеки сантиметър. Запомнете обаче, че това не означава на всяка цена да запълним с мебели всяко късче от площта на пода. Изборът и преди всичко разполагането на подходящите мебели трябва да бъдат внимателно обмислени. Изключително елегантен начин за спестяване на място са плъзгащите врати. Това важи както за интериорните врати, така и за тези на гардеробите и скриновете.

Огледалце, огледалце...

Вярвате ли във вълшебни огледала? Ние категорично вярваме! Поне по отношение на вече споменатото оптично уголемяване на пространството. Площта на огледалото ще ви помогне да внесете повече светлина в малката стая и същевременно визуално я уголемява. При това не е задължително огледалото да стои или да виси само на стената. Точно обратното. В малката спалня ще спестите повече място благодарение на гардероба с плъзгащи врати и вградено огледало.

Нетрадиционни пространства за съхранение

Гардеробите в спалнята не са единственото място, къде да съхранявате всичко необходимо. Често се забравя пространството зад, над и под леглото. Там обикновено има изненадващо много неизползвано място.

В спалните комплекти обикновено има легла с много добре проектирани места за съхранение. Пространството между стената и леглото може да се запълни с практична дълга полица. Може да служи и като заместител на нощните шкафчета.

Практически цялата стена над челото на леглото може да служи като пространство за съхраняване. Чудесно изглеждат полиците вградени в стената, в така наречените ниши. Ако имате в стените такива ниши, би било много жалко да не ги използвате.

Равновесие между формата и функцията на мебелите

Докато планирате, обмислете внимателно, от коя мебел наистина се нуждаете в спалнята. Неизползваната мебел, декорации и аксесоари са лишени от функция и само излишно заемат място в малката спалня.

Отделете голямо внимание преди всичко на размера на леглото. То е доминиращ елемент и средоточие на спалнята. При по-нататъшното обзавеждане на спалнята всичко останало трябва да се съобрази именно с него.

Декорации да, но с разум

Без внимание към детайлите нещата не се получават. И на малката спалня трябва да бъде придадена индивидуалност. На леглото може да разположите декоративни възглавници във вашия любим цвят. Лекият цветен акцент на спалнята в неутрални оттенъци ще бъде единствено от полза.

За малката спалня изберете по-скоро малък килим, отколкото такъв, който да покрива цялата площ на стаята. Така помещението ще изглежда просторно. Чудесна работа за отлагане на халата или други по-малки части от облеклото ще свърши една стояща закачалка.

Тези съвети ще ви помогнат да оптимизирате пространството на малкото си жилище и да постигнете красив и стилен интериор. В малък апартамент вече е ясно, че площта е ограничена за това е важно да се възползвате по най-добрия начин от нея. Намирането на баланс между функционалност и стил е много важно за създаването на уют и спокойствие.

Ако имате интерес, разгледайте сградите, които ние от Идея Хоум предлагаме, а тук можете да намерите все още свободните ни апартаменти. Ако някой от тях отговаря на Вашите критерии и е подходящ за Вас, изпратите ни Вашето запитване и ние ще се свържем с Вас. Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да намерите своя дом при нас.

Източник: www.expedo.bg