Начало / Новини / Управителят на строителната фирма „Идея хоум“, Ивайло Митев коментира за DOMAZA Новини:

Новини

Управителят на строителната фирма „Идея хоум“, Ивайло Митев коментира за DOMAZA Новини:

Законът за устройство на територията е един от най-динамичните у нас. Въпреки, че бяха направени някои промени, строителният бранш все още изпитва затруднения. Освен множеството документация, която се изисква за реализирането на един инвестиционен проект, слабо място се оказват и „вратичките“, които позволяват безразборно и необмислено строителство „на парче“.

Управителят на строителната фирма „Идея хоум“, Ивайло Митев коментира за DOMAZA Новини:

Ивайло Митев – управител „Идея Хоум“: Това, което не ми харесва е, че в някои отношения ЗУТ позволява доста волности при архитектурните решения, които се реализират в София. Аз лично съм на мнение, че трябва да се намери механизъм, по който да се поставят рамки, в които инвеститорите да могат да развиват инвестиционните си намерения. Би могло да се сформират естетични комисии към всяка една община или към направлението „Градоустройство“, които да съгласуват бъдещите проекти – дали се вписват в наличната архитектурна среда. В момента няма строго установен стил по кварталите, работи се на парче, което е проблем, защото с всеки един проект ние оставяме някакво наследство и трябва да се съобразяваме с това. Аз подхождам изключително отговорно към архитектурата. С екипа ми се стремим да се съобразяваме със заобикалящата ни архитектурна среда, така че да котираме по възможно най-адекватния начин нашите текущи проекти“.
 

Проекти на Идея Хоум“

„Идея Хоум“ в момента реализира две жилищни сгради в София – на ъгъла на ул.“Пиротска“ и ул.“Отец Паисий“, и на бул.“Ломско шосе“. Архитектурата и на двете сгради е изискана и изчистена, съвременна и пасваща на заобикалящата атмосфера.

Жилищна сграда „София“ – ж.к.“Връбница“1 бул.“Ломско шосе“

Сградата се намира на комуникативно място, на 200м от метро станция „Бели Дунав“, в близост до голям хипермаркет, пазар, детски градини и училища. Една част от апартаментите са ориентирани към вътрешността на квартала, а друга част – към булеварда. На всяко ниво от осеметажната сграда са предвидени тристайни апартаменти между 74 и 92 кв.м, двустайни – между 57 и 64 кв.м и ателие от 34 кв.м. На партерния етаж са обособени търговски площи и 6 двойни гаража, а в сутерена има още 12 гаражни клетки и 8 мазета. Живущите ще имат възможност да паркират и във външен паркинг. Предвидено е красиво оформление и озеленяване на дворното пространство, осветление и контролиран достъп. Използвани са най-висок клас строителни материали.
Реализирането на сграда „София“ е разделено на два етапа – в момента се финализира изпълнява първият, а към края на август, инвеститорът очаква да се премине и към втората фаза.

 

Ивайло Митев – управител „Идея Хоум“: „Това, което е ценно, е  че през 2015г. беше обнародван в Държавен вестник новият Застроителен регулационен план на целия квартал „Връбница“ 1. Той определя между 12 и 15 „петна“, в които разрешено е възможна реализацията на ново строителство. Това означава, че реализирането на нови проекти ще е относително ограничено в квартала. Теренът, върху който  се изгражда сграда „София“ е един от най-добре  позиционираните в района.  Доказателство за това е, че на първия етап от строителството, апартаментите са продадени. За втория етап имаме вече осем резервации при цени от около  800 евро за кв.м“.
 

 Жилищна сграда – ул.„Пиротска“ и ул.“Отец Паисий“

Сградата е семпла, с класически архитектурни елементи по фасадата и цялостен модерен облик, като акцент е поставен чрез ъгловите балкони. Шестетажната сграда отново е в стила на проектиране и изпълнение на „Идея Хоум“ – подземен паркинг с 22 парко места, партер с търговски площи, рецепция и още два двойни гаража. Апартаментите по горните нива са с разпределени по два тристайни и три двустайни на всеки етаж, като са предвидени и по четири складови помещения. На последният етаж са разположени един тристаен, три двустайни и един едностаен апартаменти, и отново четири складови помещения.

 

Ивайло Митев – управител „Идея Хоум“: „Тази сграда е един от трудните за реализиране проекти, тъй като е разположена в централната част на София, в район с наситено застрояване и две трамвайни линии пред нея. Тези обстоятелства правят придвижването на строителна техника и материали доста сложно, което оскъпява проекта. В момента един квадратен метър струва около 1000 -1100 евро. Ако трябва да направя реалистична прогноза, възвръщаемостта от една такава инвестиция е между 5 и 7%“.

Състояние на имотния пазар и възможни инвестиции

Експерти и анализатори са категорични, че в България се наблюдава нов имотен балон. Цените на жилищата нарастват, дори и „на зелено“Публично оповестени данни за края на 2016г. сочат ръст от 12%. Една от причините за засиления интерес на купувачите е падането на лихвените проценти по депозитите, в следствие на което покупката на недвижим имот се превръща в по-сигурната защита на спестяванията.

Ивайло Митев – управител „Идея Хоум“: „Не знам докога цените ще се задържат на тези нива. Търсенето е интензивно, но следим пазара, защото скоро той ще се пренасити. Може би ще стане през следващата година – не мога да съм категоричен. Извън България обаче има пазари, които представляват интерес за инвестиции в строителството. Една от тях е Австрия. Аз, лично, съм насочил вниманието си към Тирол и Виена“.