Начало / Новини / Вече сте новодомци – как да обзаведете жилището?

Новини

Вече сте новодомци – как да обзаведете жилището?

Покупката на нов дом е изключително важен и емоционален момент за всяко семейство и изисква дълго време на обмисляне и откриване на перфектното жилище, което да отговори на възможно най-много от  изискванията.

След като най-накрая сте открили апартамента на мечтите си, вече можете да си отдъхнете, но само за малко! Идва още по-сериозната част - обзавеждането на новия дом. Това е едно не по-малко предизвикателство по пътя на реализиране на мечтите, което изисква също толкова сериозно планиране. В тази статия ще ви запознаем с основните моменти, на които трябва да се спрете при обзавеждане на новото си жилище.

Бюджетиране и планиране на обзавеждането 

Първата и най-важна стъпка при обзавеждането е да определите бюджета, с който разполагате за закупуване на мебели. Когато имате яснота каква сума да инвестирате, може по-уверено и спокойно да започнете пазаруването без да се тревожите, че в един момент парите ще свършат и ще се озовете в наполовина обзаведено жилище.

Една идея за по-разумно бюджетиране е да разделите предвидените суми според помещенията. Преценете колко пари ще ви бъдат необходими за спалнята, банята, кухнята и всекидневната. Може лесно да се ориентирате, като съставите списък с всичко необходимо, което трябва да бъде закупено, а след това проучите ориентировъчни цени на всяка мебел, за да имате яснота каква сума ще ви е необходима за всяко помещение.

Съобразете се с пространството, с което разполагате

При обзавеждане на новия ви апартамент е от ключово значение да сте наясно с размерите на всяка стая. Препоръчваме ви да си направите примерна схема на това как бихте разпределили мебелите във всяко помещение, а след това да предвидите размерите на новите си покупки. В сайта на IDEA HOME сме се постарали да направим както детайлна схема на всяко помещение в жилището, така и да дадем дизайнерски идеи за интериора с примерни визуализации.

Всички наши апартаменти са проектирани по съвременен и иновативен начин, който предлага гъвкавост по отношение на приложението и разпределението на мебели в стаите. Всичко това е с цел да  ви улесни максимално, когато дойде момента за обзавеждане.

Избор на точните мебели 

За да сте сигурни, че ще обзаведете жилището си по-най стилния начин, е препоръчително да изберете една или максимум две цветови палитри, към които да се придържате. Съобразете цветовете на меката мебел и дървените елементи според стените и подовата настилка.

В интернет можете да откриете всякакви идеи и вдъхновение за визията на апартамента ви и дори предложения за съчетание на цветове и материали. Групите в социалните мрежи също са добър източник на съвети и идеи за реализиране на проекта, наречен нов дом, а ако не се чувствате достатъчно уверени да се справите сами, винаги можете да потърсите и услугите на интериорен дизайнер.

Освен цветовете, важно нещо за мебелировката е и стилът. Минималистичното обзавеждане в скандинавски стил е сред най-устойчивите тенденции в интериорния дизайн от последните няколко години. Други актуални трендове в жилищните пространства е използването на ярки цветове и комбинация от текстури. Разбира се, на първо място стои вашият личен вкус, затова не се подвеждайте сляпо по това, което е модерно, в случай, че то не отговаря на собствените ви предпочитания.

Визията е важна, но също толкова важна при избора на мебели е функционалността. Потърсете иновативни решения за съхранение и максимално оползотворяване на пространството. Проучете предимствата на многофункционалните мебели, които имат скрити вградени отделения за съхранение и развихрете въображението си в използване на всяко възможно кътче, за да съберете максимално много вещи в новия си дом без той да изглежда претрупано.

Важни ли са материалите, от които са изработени мебелите?

Нека отново се върнем на темата, че визията не е всичко, цената също има значение. Масивното дърво като дъб, орех, клен и череша е високо ценено заради своята издръжливост, естествена красота и дълголетие. Избирайки мебели от такава дървесина, си гарантирате качество, здравина и стабилност за дълъг период от време.

Ако сте почитатели на индустриалния стил и искате да въведете метални елементи, заложете на стомана, алуминий или желязо. В случай, че обмисляте употребата на естествен камък при плоскостите, за да добавите доза лукс и привлекателност към обзавеждането, решението е мрамор, гранит или кварц.

Проектите в стил “направи си сам” са още един начин да добавите щипка индивидуалност и да изразите стила си. Потърсете вдъхновение за ръчно изработени мебели от натурални материали, чрез които да направите своето ново място за живеене уникално по свой собствен начин.

Избирайки естествени и качествени материали за своя нов апартамент, вие продължавате мисията на Idea Home за изграждане на жилища от устойчиви материали, които показват отношение към природата и се стараят не да и опонират, а да бъдат в синхрон с нея. 

Осветление за практичност и стил

Осветлението в дома отдавна не е просто необходимост, а част от визията и интериора на всяко помещение. Проучете различни възможности за стилни полилеи или вградени осветителни тела, за да може не само да осигурите подходяща светлина в дома си, но и да сте сигурни, че изборът ви допълва обзавеждането.

Финални щрихи за още естетика

След като сте се сдобили с всички основни мебели, за да можете да наречете новото си жилище “дом”, в случай, че разполагате с останал бюджет, е добре да помислите за декоративни елементи и аксесоари, които да допълнят естетиката на апартамента и да носят духа на собствениците.

Зеленината винаги е добро решение, така че отделете място за няколко цъфтящи растения, а на съседните до тях стени поставете картини, които харесвате.

Независимо от тенденциите в интериорния дизайн, препоръките на специалисти, познати или приятели, става въпрос за жилището, което ще бъде ваш дом - вие сте човекът, който ще прекарва голяма част от живота си между стените му. Затова най-важно е когато се приберете у дома, вие да сте доволни от средата, която сте създали, и тя да ви носи усещане за уют и спокойствие. 

За обзавеждането може да разчитате на себе си, а за жилището може да се доверите на Idea Home!