Начало / Новини / Впечатляващите идеи за ново строителство в България на „Идея Хоум“ - Ивайло Митев коментира за DOMAZA новини

Новини

Впечатляващите идеи за ново строителство в България на „Идея Хоум“ - Ивайло Митев коментира за DOMAZA новини

Динамично и успешно лято отчита една от най-стабилните и успешни компании, която инвестира в ново строителство в България, „Идея Хоум“ /Idea Home/. Управителят й, Ивайло Митев разказва за Domaza Новини, че над 90% от запитванията, които са били отправени от потенциални купувачи, са завършили с реализирана сделка. През активния почивен сезон и до средата на септември, пазарът е станал по-вял, но очакванията са октомври, ноември и декември да бъдат по-динамични.

Ивайло Митев – управител на „Идея Хоум“: „За 2017г. обемът на продажбите при нас е с около 30 % по-висок в сравнение с миналата година. По наши наблюдения, около 70 % от търсенето е насочено към покупка на апартаменти с две и повече спални помещения, с квадратури между 90 - 120 м2, останалоите 30 % са ориентирани към инвестиционни покупки на по-малки жилищни еденици и търговски помещения. Нивата на цените спрямо миналата година са се повишили с между 10-20 %, което не означава по-висока норма на печалба, тъй като в момента се наблюдава съществен дефицит на пазара на труда и в някои случаи - непреодолима възможност за намиране на квалифицирани работници, както и ежедневно повишение в цените на трудовите ставки. Очакванията, свързани с нашите проекти са, че в периода до края на 2017 година, ще успеем да реализираме между 20 и 25 % от общия обем на актуалните ни  предложения, което е изцяло съвместимо с прогнозите, които сме направили през миналата година.Работим изключително прецизно по всеки наш проект. Отделяме достатъчно време и внимание на всеки отделен процес и детайл, което ни кара да се чувстваме спокойни и уверени по отношение на цялостната им реализация“.

В началните фази на строителство, цените на предлаганите имоти обичайно са по-ниски, отколкото на финалния етап. Това важи и за две от сградите на „Идея Хоум“, които се намират на софийския булевард „Ломско шосе“ в ж.к. „Връбница“ 1. В Сграда 1 цените на квадратен метър започват от 690 евро, а в Сграда 2 – от 750 евро, директно от строителя. Преимуществата на локацията са безспорни – в близост е Северният парк, има удобна станция на метрото, наземен градски транспорт, множество търговски обекти, училища и детски градини. Сградите се изпълняват с висококачествени материали, а общата им визия е модерна, но съобразена с околната архитектурна среда.

Ивайло Митев споделя и наблюдението си, че клиентите стават все по-взискателни и вкусовете им се променят. Много голяма част от тях са добре информирани по отношение на най-новите тенденции и технологии в областта на строителството, което неизбежно води до по-голяма прецизност и отговорност за предприемачите. Ново строителство в България и по-конкретно  в София, има достатъчно, но не винаги е качествено или правилно планирано. 


Ивайло Митев – управител на „Идея Хоум“: „Индивидуалният подход към всеки отделен терен и потенциален бъдещ проект е нещо, което винаги е било характерно за ИДЕЯ ХОУМ. Винаги изследваме даденостите, като правим задълбочени маркетингови анализи и се стараем да се позиционираме по начин, който да задоволи търсенето в максимална степен. Смятам, че пазарът се намира в средата на период с много интензивно предлагане, което съвсем скоро ще започне да изпреварва търсенето. Това, неизбежно ще доведе до смущения и неспокойствие, и през 2018 година  ще има промени. Свръхпредлагането ще даде възможност на клиентите да избират между много алтернативи, което от своя страна означава, че добре позиционираните и преценени проекти могат да очакват добра реализация. Останалите, считам, че ще започнат да изпитват известни затруднения. По отношение на цените, очаквам пазарът да остане на нивата от 2017-та, а по отношение на общия обем сключени сделки допускам, че може да има известен спад“.


Новите идеи на „Идея Хоум“ – факти и предстоящо

Строителната компания успешно експлоатира завършените си жилищни сгради в София, в кв.“Овча купел“, където са общо четири и на ул.“Казбек“ №18. Средства и иновативност се инвестират в още нови проекти с модерни и стилни домове, както на столичния булевард “Ломско шосе“, така и на ъгъла на улиците „Пиротска“ и „Отец Паисий“.

Инвестиционните интереси на „Идея Хоум“ продължават да са насочени към строителството на жилищни сгради въпреки прогнозите на анализатори на имотния пазар, че има бум в търсенето на офис площи.

Ивайло Митев – управител на „Идея Хоум“: „Аз лично не съм на същото мнение. От обща култура се интересувам как се развива пазарът в този сегмент и моите наблюдения сочат, че към настоящия момент се въвеждат в експлоатация или предстои да бъдат въведени, много голям обем офисни площи. Отделно от това, има такива, които са в процес на изпълнение или предстои тяхното започване, с което считам, че търсенето ще бъде изцяло задоволено. Единствено добрата локация е фактор, който може да мотивира нови наематели и да доведе до добра рентабилност, но това от своя страна е свързано с освобождаване на едни пространва и наемане на нови. Това, което искам да кажа е, че административният потенциал е усвоен отдавна и в момента има миграция към по-добри локации. По отношение на търговските площи, позицията ми е аналогична и към настоящия момент лесно може да се забележи, че проекти, които са реализирани на недостатъчно преценени позиции, са крайно нерентабилни“.  


Предизвикателство пред екипа на „Идея Хоум“ е новият проект от портфолиото на компанията, който не е само жилищна сграда. През лятото на тази година е била спечеленаа тръжна процедура, обявена от Столична Община за изграждането на нова администрация на Район „Овча купел“.

Ивайло Митев – управител на „Идея Хоум“: „Тук е мястото да кажа, че много ме радва инициативата от страна на Кмета на София, г-жа Фандъкова, както и на районните кметове, да оптимизират управлението на  общинските активи и мисля, че публично-частното партньорство е една много добра алтернатива за това. В случая, върху пустеещ общински терен, който се намира на комуникативно място в старата част на „Овча купел“, на улица „Любляна“, ще реализираме функционална, модерна и отговаряща на всички Европейски стандарти сграда, която ще се състои от две секции. Първата, ще бъде сградата на администрацията на новата Община „Овча купел“, а втората - луксозна жилищна сграда с търговски помещения на партера. Към настоящия момент сме завършили етапа по утвърждаване на концепцията и функционалността на двете сгради, и продължаваме работа по завършване на цялостната техническа документация. Очакваме административната процедура да завърши през Януари 2018 г. и да дадем начало на строителството в периода 15.03-15.04.2018 г.“.

До месец на интернет страницата на „Идея Хоум“ ще бъдат публикувани проектите на жилищната част от сградата, с което ще се даде началото и на предварителните резервации за продажби.