Начало / Новини / Защо Да Инвестираме В Недвижими Имоти

Новини

Защо Да Инвестираме В Недвижими Имоти

Повечето хора искат да инвестират, но не знаят кога или в какво. Инвестициите в недвижим имот са се доказали във времето. Това е надеждна и дългосрочна инвестиция, която, в повечето случаи, си струва риска. Повечето хора залагат точно на такава инвестиция, защото рискът не е прекалено голям. Освен това, винаги има вариант за отдаване под наем, което може да носи редовен доход. Днес ще отговорим на някои често задавани въпроси около инвестирането в недвижими имоти. 

Защо да инвестирате? 

Това е една от най-разпространените инвестиции. Това е така, защото рискът не е толкова голям. Освен това е доказана във времето като надеждна и дългосрочна инвестиция. Повечето хора искат да инвестират, но залагат на сигурното. Има и други доказали се инвестиции, но те не са толкова популярни в България и не се знае много за тях. За това повечето българи, които искат да инвестират, залагат на инвестиция в недвижими имоти. Хубавото при този вид инвестиции е, че има няколко варианта. Първият вариант е да инвестирате в жилище от което се нуждаете. Повечето хора не искат да плащат наем и предпочитате да се установят някъде, за това инвестират в жилище. Вторият вариант е, да изчакате цените на пазара да скочат и да продадете жилището. Това е сигурна печалба, но не винаги е много голяма. Много хора, които се занимава с това, следят пазара и знаят кой е най-подходящият момент за покупка и за продажба за това печалбата им е по-голяма. Ако искате да имате възможно най-голяма печалба, трябва да следите пазара. Също може да купите имот “на зелено” и да го продадете след време, когато увеличи стойността си. Третият вариант е да отдавате имота под наем. По този начин можете да получавате редовен приход. Това е един от най-добрите начини за получаване на пасивен доход.

Инвестирането в недвижими имоти може да се разглежда като депозит. Не трябва да се действа бързо и импулсивно. Всички действия трябва да се премислят. Не трябва да се действа от страх. Страхът води много хора до бърза продажба при спад на цените на пазара. Това не е никак хубаво и рискувате да загубите пари. За това всяко действие трябва да бъде обмислено.

Кои са предимствата?

Предимствата при този вид инвестиция са много. Освен всички предимства, които вече изброихме, като факта, че това е едно от най-сигурните и надеждни инвестиции, дългосрочна е и печалбите могат да бъдат много големи, а можете да получавате и редовен доход, сега ще изброим още някои, които не са за пренебрегване.

Възвръщаемост на инвестицията

По-голямата част от хората купуват имоти със някакъв вид заем. Когато закупите жилището и го дадете под наем, започвате да използвате парите на наемателя за да погасите заема си. Освен това увеличавате месечния си приход. Това е страхотен начин да инвестирате в имот като не намалявате своя приход, а даже обратното. Така, след няколко години ще изплатите имота чрез парите на наемателите и след това ще разполагате със собствено жилище, което може да продължите да отдавате под наем, да продадете или да започнете вие да живеете там. Ако имате спестени пари, също е много добре да ги инвестирате в имот. По този начин ще спечелите много повече, от колкото, ако ги държите в банка. 

Грижа за бъдещето

Не трябва да забравяте, че този вид инвестиция е дългосрочна. Ако сега инвестирате в недвижим имот, освен за своето бъдеще, можете да се погрижете за бъдещето на децата си. Един ден ще можете да прехвърлите своите инвестиции на тях. 

Собствен капитал

Дори да купите имот с помощта на ипотека, създавате свой собствен капитал. Този имот става част от вашите активи. 

Кои са рисковете при инвестиране в недвижими имоти?

При всеки вид инвестиция има риск. Колкото и добре да е проучен пазара, има риск да не се случи това, което очаквате. Инвестицията в недвижими имоти е с по-малко рискове от останалите инвестиции, но и те не трябва да се пренебрегват. Един от недостатъците е, че повечето пъти отнема много време. За да инвестирате в имот трябва да решите какъв имот искате, да огледате най-различни имоти, да изберете подходящ, да кандидатствате за кредит, да изчакате банката и така нататък. Когато искате да продадете апартамент, за да изкарате пари, трябва да чакате подходящ момент в който да имате добра печалба, да намерите брокер, който да ви представлява или сами да се заемете с цялата работа, да подготвяте документи и какво ли още не. И двете процедури могат да се проточат във времето. За това, недостатъкът е, че не можете да разчитате на парите си веднага.

Ако сте решили, че ще давате имота под наем, трябва да имате предвид всички разходи. Повечето пъти този имот ще се нуждае от ремонт, за който трябва да платите. Освен това, може да отнеме много време да си намерите наематели и да започнете да изкарвате пари от наем. Не трябва да се забравя за тези разходи, защото понякога са неприятна изненада. 

Какви са предимствата на собствено жилище и какви са на жилището под наем?

При всеки човек идва момент в който трябва да реши дали да живее под наем или да закупи собствено жилище. Всеки има своите предпочитания и разбирания. Някои хора се доверяват изцяло на цифрите, други взимат това решение емоционално. 

За много хора жилището под наем няма смисъл. Те не виждат логика в това да дават пари на наемодателите всеки месец и накрая да нямат нищо. За тях е по-добре да дават тези пари на банката, но накрая да имат собствен апартамент. Но това да се остановиш някъде не е лесно. За много хора е немислимо цял живот да живеят на едно и също място. По-лесно е да живеят под наем, защо така могат да пътуват и да се местят непрекъснато. Това е въпрос на начин на живот и предпочитания. А какви всъщност са предимствата?

Предимствата на собствено жилище

Вече споменахме предимствата да се инвестира в имот. Те са наистина много и не са за подценяване. Сега ще обърнем повече внимание на предимствата на собствено жилище, в което да живеете.

Може би най-основното предимство на собственото жилище е, че е можете да правите с него каквото искате. Не трябва да искате позволение от хазяите си, а можете да го направите по ваш вкус. Не се съобразявате с никой. Можете да направите ремонт, когато поискате и какъвто поискате. Ако живеете под наем, трябва да искате разрешението на хазяите за всяко нещо. Често не позволяват дори да пребоядисате стените. Освен това не винаги можете да смените мебелите, ако апартамента е обзаведен. Трябва да живеете по вкуса на някой друг, а не по вашия. 

Освен това много често се случва хазяите да искат да напуснете жилището предварително. Да се е случило нещо и да се нуждаят от жилището или някой друг да им дава повече пари от вас. А понякога, просто не се разбирате и искат нови наематели. При собственото жилище няма такива проблеми. Там знаете, че може да разчитате на своя дом. 

Предимства на жилището под наем

Всъщност вече споменахме основното предимство на жилището под наем, а именно - свободата. Можете да се местите всеки месец, ако решите. Ако не сте сигурни къде искате да се установите, това е перфектния вариант за Вас. Можете да пробвате навсякъде. Ако утре Ви предложат нова работа в друг град или извън страната, можете да заминете веднага. За някои хора това е огромен плюс, от който не искат да се лишават.

Другият плюс са по-малкото разходи. Ако сте наемател си спестявате застраховки или данъци по апартамента, както и много други разходи. Освен това всеки ремонт се покрива от наемодателите.