Начало / Новини / ZOOM Studio не прави компромис с Архитектурата

Новини

ZOOM Studio не прави компромис с Архитектурата

Zoom Studio е малък екип от приятели с обща естетика и мечти. С техния пулс са създадени архитектурните проекти на жилищните сгради OPIA, SHEPA и KLADA. Въпреки че не обичат интервюта, успяхме да откраднем малко отговори на важни въпроси за блога на IDEA HOME.

С какво не правите компромис в архитектурата?

С Архитектурата.

Откъде черпите идеи?

Взаимстваме от всичко, което ни заобикаля. Пълно е с идеи, само се огледайте наоколо.

Как се стиковате помежду си в работата?

Екипът ни е страхотен. Обменяме идеи, разменяме виждания и предпочитания. Както и какво не ни допада и как бихме го променили. Споделяме преживяването Архитектура вече 30 години. Напасването между хора с идентична енергия и естетика е лесно.

Ако трябва да дадете съвет на купувачите относно архитектурата, какво трябва да търсят в новия си дом?

Тухли, бетон и дограма има навсякъде. Да търсят „светлината“, заключена между тях. Една мисъл на Инго Маурер казва всичко: ‘’Най-хубавите неща на света не са неща‘‘, и един фундаментален и безценен въпрос на нашият прекрасен приятел Кольо Карамфилов ‘’Гепи ли те майна?‘‘.

Да надникнем в SHEPA

SHEPA е философия, създадена с много желание и търпение, и от IDEA HOME и от ZOOM. Без да е търсен самоцелен, впечатляващ ефект, основният архитектурен елемент – обединяващата декоративната мрежа, се превърна в кръстница на сградата и пожелание-мечта, обитателите да живеят в хармония със себе си и с околните. Шепата е чуден символ, събира и сърцето и достатъчната дажба за деня.

Да погледнем към KLADA

KLADA e истинско предизвикателство. Особена геометрия и градоустройство, които провокираха интересни архитектурни решения. Заложихме на смел подход и при избора на материали и при назоваването на обекта. Горено дърво, видим бетон елементи от corten. KLADA е създадена с много отношение за хора с отношение.

Кое отличава българската архитектура през последните 10 години от архитектурата преди това?

Загуби се Архитектурата, както и съпричастността към хората. Вместо да създава спокойна и балансирана среда за обитаване, тя се превърна в инструмент за самоцелна надпревара за впечатляване.

На кой европейски град искате да прилича София в архитектурен план?

Късно е. Градостроители, архитекти, администратори, инвеститори, Данте не го е описал, но Там със сигурност има отдел ‘’Архитектура и градоустройство‘‘. Кладата няма да ни събере. Инак, ако бъде пощадена, то нека си остане разнолика, зелена и дай боже да стане достъпна за всички, за всички.